JxCat insta Aragonès a absentar-se "per dignitat" de la taula de diàleg si Sánchez no hi va

Esquerra manté que hi enviarà la "màxima representació"

5 min
La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en roda de premsa la setmana que s'ha de reunir la taula de diàleg

BarcelonaLa reunió de la taula de diàleg s'ha de produir aquesta setmana, però ara mateix encara s'ha de concretar el dia de la trobada i si el president espanyol, Pedro Sánchez, hi serà. Per a Junts per Catalunya, el fet que el cap de l'executiu encara no hagi expressat què farà és un "menyspreu" cap a la Generalitat i a la societat catalana, que "exigeix una resposta". "Mostra la poca convicció que té ell mateix" per abordar el conflicte polític, ha dit la portaveu de partit, Elsa Artadi, que ha demanat que això tingui una rèplica del Govern de la Generalitat. Quina? Doncs que, per "dignitat institucional", si Pedro Sánchez no va a la cimera tampoc hi vagi el president, Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Artadi seria una manera que la delegació catalana es plantés davant el "joc" que considera que està fent Pedro Sánchez a l'hora de confirmar què farà, recordant que en la primera trobada que va mantenir la taula de diàleg el febrer del 2020 sí que hi va assistir. Artadi ha posat de manifest que no entén per què, si es va asseure amb el llavors cap de l'executiu, Quim Torra, ara no aclareix què farà amb Pere Aragonès. La portaveu de Junts ha advertit que amb els indults no n'hi ha prou i que el govern del PSOE i Podem s'ha d'asseure a parlar del "conflicte polític", la solució del qual, ha reiterat, passa per "l'amnistia i l'autodeterminació".

En tot cas, ERC no ha recollit el guant de JxCat i ha deixat clar que el president Pere Aragonès assistirà a la reunió de la taula de diàleg sigui o no hi sigui Pedro Sánchez. "No volem que sigui un partit de tenis amb contradeclaracions, a la primera reunió hi vam anar tots junts i ara cal que també sigui del màxim nivell", ha assenyalat la portaveu republicana Marta Vilalta, donant a entendre que el cap de l’executiu no s’absentarà de la cimera. En aquest sentit, els republicans consideren que els recels de JxCat a la taula de la negociació no fan sinó propiciar que el president espanyol tingui més dubtes a l’hora de prendre-hi part perquè es desvirtua aquest òrgan de negociació.

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa

Esquerra ha demanat que des de Catalunya es faci pinya al voltant de la negociació amb el govern espanyol. "La divisió ens debilita i no contribuirem a fer-la gran, cal fer pinya perquè la taula de negociació és una oportunitat i així ho tenim concretat en els acords d’investidura", ha assenyalat en referència a JxCat i també a la CUP, que ha convocat una manifestació el dia que se celebri la reunió. Per aquest motiu, ha emplaçat "l'independentisme a no desaprofitar la via de la negociació" després de la massiva manifestació de la Diada, que ha considerat que és "un èxit col·lectiu que evidencia que hi ha un conflicte polític".

Per part de Junts, Artadi ha replicat que estan a favor del concepte de diàleg i negociació, però que l'instrument actual de la taula de diàleg té errors "estructurals". "La responsabilitat que funcioni és del PSOE i d'ERC, que són els que en van pactar els termes", ha dit la portaveu, recordant que ells reclamaven un mediador i erigint-se com a garants de "transparència" davant la ciutadania. El partit de Carles Puigdemont ha expressat el seu "escepticisme" envers els fruits que pugui donar –Artadi ha dit que la independència sense la unilateralitat és una "quimera"–, però ha negat que la debiliti: la portaveu ha explicitat que els seus dubtes envers l'instrument ja estan reflectits en l'acord d'investidura d'Aragonès, però que igualment seran "lleials" a la taula i no se n'aixecaran, descartant així la possibilitat de no assistir-hi.

Després de la mobilització de l'Onze de Setembre, Artadi ha reivindicat la persistència del conflicte polític i la voluntat de l'independentisme de seguir amb el Procés malgrat el context. "No volem que la taula de diàleg desmobilitzi", ha advertit. Per la seva banda, la CUP ha evitat entrar en la polèmica entre JxCat i ERC sobre la presència del president Aragonès a la taula de diàleg si Pedro Sánchez no hi assisteix. "Que Sánchez hi vagi o no, no canvia res, si aquesta taula no és per negociar l’autodeterminació i l’amnistia, és poc rellevant", ha subratllat el diputat dels anticapitalistes, Carles Riera. Així mateix, ha justificat que hagin convocat una protesta el dia que es reuneixi la taula de diàleg tot i donar un marge de dos anys a ERC a aquest òrgan perquè "només amb la lluita i la mobilització" es crearan les condicions "per forçar l'Estat a negociar". 

 De fet, els cupaires han remarcat que l’existència i l'aposta d'ERC per la taula de diàleg "no era motiu per no facilitar la investidura", tot i deixar clar que no hi creuen i que aposten per "preparar un nou embat amb l’Estat". Riera ha instat ERC a treballar per la unitat amb "l’autodeterminació i l’amnistia" com a pilars per "generar el conflicte necessari per forçar l’Estat a acceptar una resolució democràtica del conflicte" després de concloure que ’aquesta taula de diàleg no servirà per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya".  

Més dubtes sobre la delegació

La presència o no de Pedro Sánchez sí que tindrà un efecte directe en els membres que Junts enviï a la delegació catalana. Artadi no ha revelat qui s'asseurà a la taula per part de JxCat perquè es comunicarà quan s'aclareixi què fa el màxim dirigent de la Moncloa. Així doncs, no ha aclarit si hi seria el vicepresident, Jordi Puigneró, ni tampoc si la seva delegació serà de partit o governamental. En les últimes hores no es descarta la possibilitat que hi sigui el secretari general, Jordi Sànchez, o fins i tot la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

En aquest sentit, Artadi ha deixat en l'aire el nomenament demà al consell executiu dels representants de la Generalitat a la taula, perquè volen que s'esvaeixin abans totes les "incògnites": la presència de Sánchez, el dia de la reunió i també l'ordre del dia –al qual ha rebutjat que s'hi situïn qüestions que a parer seu han d'anar a la Comissió Bilateral com l'ampliació de l'aeroport del Prat–. Fins llavors, Junts no comunicarà al president Aragonès la seva delegació. Fonts de Junts esperen, en aquest sentit, a veure què diu el president espanyol en l'entrevista que té prevista aquest dilluns a les nou del vespre a TVE.

No és l'única incògnita sobre la delegació que encara està oberta. Marta Vilalta, després de remarcar que encara s’estan tancant els detalls de la taula "amb discreció" perquè el primer objectiu és que es "reprengui el diàleg", no ha volgut aclarir si ERC hi enviarà un quart representant, més enllà d’Aragonès, Laura Vilagrà i Roger Torrent, si Sánchez hi acaba anant finalment i són set els representants de l’Estat, per tres dels republicans i tres de JxCat. En tot cas, fonts d’ERC afirmen que tampoc és imprescindible que la taula sigui paritària i que no seria cap problema que hi hagués un representant més del govern espanyol que de la Generalitat.

stats