Eleccions municipals
Política 19/12/2022

Junts dona "mans lliures" a Trias i no descarta un acord amb el PDECat a Barcelona

El Partit Demòcrata valora positivament el pas endavant de l'exalcalde i afirma que ja hi ha contactes

3 min
L’exalcalde i candidat de Junts Xavier Trias.

BarcelonaJunts per Catalunya i el PDECat es van enfrontar electoralment el 14 de febrer del 2021 i des de llavors han mantingut una relació distant. Són rivals polítics. Ara bé, això podria canviar excepcionalment a les eleccions municipals de Barcelona: les dues formacions no signaran cap acord global a Catalunya –això ja fa temps que es va descartar–, però hi pot haver un pacte circumstancial a la capital. De què depèn? De Xavier Trias, exalcalde i candidat a les eleccions del 2023. Tal com explica aquest dilluns l'ARA, Trias estudia presentar-se amb una plataforma que vagi més enllà de JxCat i això es pot traduir en fórmules que incorporin el PDECat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa aquest dilluns, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat que Trias té les "mans lliures" per fer la candidatura i no ha descartat un acord amb el Partit Demòcrata a Barcelona perquè –ha dit– a escala local ja s'hi ha arribat amb altres formacions i agrupacions locals. Fonts de Junts, en tot cas, matisen que la cosa més important és que no es divideixi el vot i que el PDECat no concorri als comicis ni tampoc l'expresident del Barça Sandro Rosell.

El candidat Trias, en una entrevista al programa de la SER Aquí Catalunya també ha afirmat que intentava que la candidatura "no vagi sota sigles determinades". "Jo soc de Junts, però serà una candidatura molt Trias", ha dit: "No té cap sentit que JxCat vagi separat del PDECat". Segons el seu parer, no pot ser que hi hagi gent que havia votat CiU a Barcelona i que ara es trobi que no sàpiga a qui ha de votar: "El que intento és que tota aquesta gent tingui clar que pot votar el Trias".

El PDECat, en roda de premsa, ha valorat "positivament" el pas endavant de l'exalcalde a les eleccions. El portaveu, Genís Boadella, ha remarcat que càrrecs del PDECat –com ell mateix– van formar part de l'equip de Xavier Trias quan va arribar a l'alcaldia amb CiU el 2011 i, en aquest sentit, ha agraït el "reconeixement" de la formació de David Bonvehí pel candidat de Junts. Així, ha confirmat que ja hi ha converses engegades amb l'exalcalde sobre aquesta qüestió i ha evitat posar línies vermelles sobre en quins supòsits el Partit Demòcrata li donaria suport.

"L'acord del Govern i els comuns és aritmèticament irrellevant"

Més enllà de la candidatura a Barcelona, continuen en marxa les converses entre Junts i el Govern per aprovar els pressupostos del 2023. Després que el president, Pere Aragonès, hagi tancat l'acord amb els comuns per tirar endavant els comptes, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha assenyalat que era "aritmèticament irrellevant" perquè només sumen 41 diputats de 135. Així, ha afirmat que el seu acord amb l'executiu encara és "lluny" perquè el Govern no cedeix en cap cosa de les que han plantejat.

Rius ha tornat a enumerar les condicions per donar suport als pressupostos i ha insistit que Esquerra, amb 33 diputats, s'ha de "moure". Junts demana deflactar l'IRPF per reduir l'efecte de la inflació, incrementar el mínim exempt de l'impost sobre la renda i rebaixar successions. També impulsar grans projectes com el del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la B-40 –ha assegurat que no s'entendria que Aragonès els deixés escapar–, a més de mesures del Procés: la coordinació a Madrid i recuperar una direcció estratègica de l'independentisme.

En aquest sentit, Rius ha lamentat que cada cop que des de JxCat volen parlar sobre la situació de l'independentisme, Esquerra posi damunt la taula l'"acord de claredat" que va anunciar Aragonès en el debat de política general, però que no va reunir suport al Parlament. Així, ha recordat que les seves resolucions per reduir la dependència de l'Estat sí que van obtenir el vistiplau de la cambra i que són d'obligat compliment per a l'executiu.

stats