DEBAT A LA CAMBRA
Política 03/05/2016

Junts pel Sí ja ha perdut 55 votacions al Parlament

La coalició també ha votat dividida en sis ocasions

Sara González
3 min
El grup parlamentari de Junts pel Sí en una votació en un ple de la cambra en el transcurs d’aquesta legislatura.

BarcelonaAprovar 45 lleis en 15 mesos, entre les quals dos pressupostos. Aquesta és la contrarellotge que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha compromès a disputar. Un repte titànic tenint en compte que governa en minoria i que no té el suport incondicional del seu soci prioritari, la CUP. La prova més evident de la fràgil estabilitat del Govern són les 55 votacions que Junts pel Sí ha perdut tant als plens del Parlament com en comissió quan només fa poc més de 100 dies que l’executiu està en marxa. En sis d’aquestes votacions, a més, la coalició formada per CDC, ERC i independents ha votat dividida. Conscients de les turbulències de l’acord de govern, l’oposició mira amb lupa cada moviment i el PSC, en concret, documenta cadascuna de les votacions en què el Govern es queda en minoria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les discrepàncies entre Junts pel Sí i la CUP es concentren sobretot en l’àmbit social, tot i que també s’han instal·lat a l’hora d’encarar la desconnexió amb el govern espanyol. L’últim símptoma d’aquestes desavinences es troba en la falta d’una estratègia conjunta de l’independentisme per encarar el procés constituent, així com en el fet que el Govern no tingui garantit el suport als pressupostos.

Una estabilitat fràgil

De les 55 votacions perdudes, 30 han sigut en punts de mocions al ple i una esmena a la totalitat a una proposició de llei; la resta, un total de 25, en comissió. La primera gran derrota que va patir Junts pel Sí va ser una esmena a la totalitat a la proposició de llei presentada pel PSC sobre la gestió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), que defensava que el Govern torni a gestionar directament els béns i instal·lacions de la xarxa d’ATLL que són de la seva titularitat. La CUP va votar amb tota l’oposició i va forçar que el Parlament hagi de debatre sobre la gestió pública de l’aigua. JxSí també s’ha quedat sola votant en contra de reconsiderar el tancament de les línies de l’escola pública previstes per Ensenyament i de garantir que els vehicles de transport sanitari urgent no són usats per fer trasllats de mútues a centres sanitaris privats. També votant en contra de la reducció dels càrrecs de confiança i de revisar els beneficis fiscals que aplica la Generalitat i eliminar-ne aquells que són “clarament regressius”.

A la polèmica per quedar en minoria s’hi sumen les sis votacions en les quals Junts pel Sí no ha votat conjuntament. En la moció per demanar la retirada del monument franquista de Tortosa, els diputats d’ERC es van abstenir, els de CDC van votar-hi en contra i alguns independents van estar-hi a favor. El vot heterogeni es va tornar a repetir quan es van sotmetre a debat qüestions com la de suprimir els concerts a les escoles que segreguen per sexe -CDC s’hi oposa- o la derogació de la reforma laboral -ERC va votar sí, CDC es va abstenir.

De moment, les votacions no han suposat cap daltabaix en l’estabilitat del Govern, més enllà del desgast que suposa la falta de majoria parlamentària. La prova de foc seran els pressupostos, que l’executiu preveu presentar aquest mes de maig. La CUP no garanteix votar-los, i si JxSí no aconsegueix tirar endavant els comptes el futur del Govern pot estar en entredit. Si ho aconsegueix, encara li quedaran 14 mesos -sempre que es compleixi el calendari- de legislatura per superar.

stats