Política 28/09/2015

Pot fer variar el resultat del 27-S el recompte del vot exterior?

L'anàlisi dels resultats fa "matemàticament impossible" que els vots emesos des de l'estranger, encara per escrutar, puguin fer guanyar un escó a Junts pel Sí a Girona, i és altament improbable que la llista en guanyi un altre per Barcelona

Auri Garcia / Marc Colomer
2 min
Votació / ACN

BarcelonaDes que es van conèixer els resultats definitius que atorguen a les dues candidatures independentistes 72 diputats –62 per a Junts pel Sí i 10 per a la CUP–, ha planat la incògnita d'un diputat que ballaria a la demarcació de Girona en funció del vot exterior que hagués pogut arribar a donar l'escó 63 a Junts pel Sí i fer perdre el de Catalunya Sí que es Pot. No seria un afer menor, si tenim en compte que amb 63 diputats Junts pel Sí es podria garantir la investidura d'Artur Mas a la presidència només amb l'abstenció dels 10 diputats de la CUP. Amb 62, en canvi, Junts pel Sí encara necessitaria dos vots afirmatius més per a Mas, que la CUP, de moment, ja ha deixat clar que no cedirà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Però el 12è diputat per a Girona de Junts pel Sí –ara en té adjudicats 11–, que li permetria arribar als 63 diputats, és realment a l'abast de la coalició de Mas i Junqueras encapçalada per Raül Romeva? "Matemàticament impossible", sentencia el politòleg Marc Guinjoan a l'ARA. L'anàlisi de les xifres porta a aquesta conclusió. Caldria que Junts pel Sí sumés 4.487 vots més als 215.485 que va obtenir i que cap altra candidatura n'obtingués cap més. I només 1.900 persones de la demarcació van sol·licitar el vot exterior. Matemàticament impossible.

Un cas diferent és el de la circumscripció de Barcelona. Junts pel Sí necessitaria sumar 15.757 vots més als 1.107.398 que va obtenir per aconseguir aquest escó extra, i el màxim de vots exteriors pendents per a aquesta demarcació són 16.402, segons les dades de sol·licituds de Governació.

És a dir: tot i que és matemàticament possible, és altament improbable que el vot exterior sigui gairebé monocolor i que Junts pel Sí es quedi amb 15.757 d'un màxim de 16.402 vots en joc.

stats