Política 28/09/2015

Per què Mas necessita la CUP per sortir investit?

Ara
2 min
Artur Mas, adreçant-se a la tribuna del Parlament per al seu discurs d'investidura / REUTERS

BarcelonaLa investidura del president de la Generalitat requereix el suport de la majoria absoluta del Parlament, és a dir, d'un mínim de 68 diputats. Si l'assoleix, el candidat és investit i el programa de govern que ha exposat és aprovat per la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, si el candidat no aconsegueix la majoria absoluta s'ha de sotmetre a un segon debat i una segona votació, en què n'hi haurà prou si obté la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

A falta del vot exterior, Junts pel Sí ha obtingut 62 diputats. La suma de Ciutadans (25), PSC (16), Catalunya Sí que es Pot (11) i PP (11) és 63. És per això que és tan important l'escó número 63 que Junts pel Sí es va quedar a les portes d'obtenir –de fet, durant bona part de l'escrutini el va conservar– perquè hauria permès a Mas sortir investit amb l'abstenció dels 10 diputats de la CUP. Amb l'equilibri de forces actual, caldria que almenys dos diputats de la CUP votessin a favor de la investidura i l'abstenció dels altres vuit.

La CUP ha insistit al llarg de la campanya electoral i també ahir, després de saber-se els resultats, que no investirà Mas. Tant Artur Mas com el candidat de la CUP, Antonio Baños, es van pronunciar sobre l'escenari que s'ha acabat produint en dues entrevistes a Antoni Bassas.

Si un cop fetes totes dues votacions el candidat proposat al Parlament no aconsegueix ser elegit, la llei permet que es votin diversos candidats amb el mateix procediment.

Si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura cap candidat no és elegit, el Parlament s'ha de dissoldre automàticament i el president de la Generalitat en funcions ha de convocar noves eleccions de manera immediata perquè es puguin fer entre 40 i 60 dies després de la convocatòria. Si es donés el cas, el Parlament es dissoldria a principis de gener i les noves eleccions serien a principis de març. Aquest és un supòsit que no s'ha donat mai des del restabliment de la cambra l'any 1980.

stats