Política 28/09/2015

Entrevista a l'ARA: Així va respondre Mas al veto de la CUP a la seva investidura

"És una condició que no és lògic posar sobre la taula", va dir el president, que reclamava que "es respectin" els acords de Junts pel Sí

Ara
2 min

Barcelona"Jo no entendria aquesta condició, no l’entendria. Considero que és una condició que no és lògic posar en una taula". Aquesta és la resposta que el número 4 de Junts pel Sí i candidat a la presidència de la Generalitat per aquesta llista, Artur Mas, va respondre a Antoni Bassas en l'entrevista que va publicar l'ARA el dia 20 de setembre, quan se li va plantejar la possibilitat que la CUP exigís buscar un altre candidat a canvi dels seu suport per formar govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La CUP pot decidir ajudar o no ajudar, això sí que és una decisió seva. Ara, si ajuden, el que no poden fer és posar condicions que ells saben que no es poden posar en una negociació", va afegir Mas, que reclamava a la llista encapçalada per Antonio Baños que "respectés" els acords de la coalició Junts pel Sí. "Són normals, democràtics, legals. S'han de respectar, no?". I argumentava: "Ara imagini’s que jo li digués a la CUP: d’acord, ens podem entendre i els seus vots, doncs ens ajudaran, però no vull el senyor Baños. Què dirien? Dirien que soc antidemocràtic, que m’he tornat boig, que m’he begut l’enteniment".

El mateix Baños, però, ja va deixar clar a finals d'agost, en una altra entrevista amb Antoni Bassas, que la CUP no té intenció de contribuir a fer Mas president. "Nosaltres estem dient, i és cert, que no investirem el president Mas, l'actual president Mas", va subratllar Baños.

Aquest diumenge a la nit, un cop els resultats ja feien evident que no n'hi hauria prou amb una abstenció dels deu diputats de la CUP perquè Junts pel Sí investeixi un president en solitari, Baños va insistir en declaracions a l'ACN en la seva voluntat de buscar un president "de consens" que no seria Mas. "Ha de ser algú amb qui tothom estigui a gust i satisfet", va indicar Baños sobre la figura del futur president, i va precisar: "El govern que surti d'aquest mandat ha de ser plural i transversal, i creiem que la figura hauria de ser de consens".

La llei diu que el president de la Generalitat necessita ser investit per majoria absoluta del Parlament en primera volta o per majoria simple en segona volta. A falta dels vots per correu, Junts pel Sí ha obtingut 62 diputats. La suma de Ciutadans (25), PSC (16), Catalunya Sí que es Pot (11) i PP (11) és de 63 escons. És per això que és tan important l'escó número 63 que Junts pel Sí es va quedar a les portes d'obtenir –de fet, durant bona part de l'escrutini el va conservar–, perquè hauria permès a Mas sortir investit amb l'abstenció dels 10 diputats de la CUP.

stats