Política 17/04/2023

Junts pressiona Vergés per l'escó de Borràs: "Haurà de respondre a la JEC amb les seves conviccions"

ERC litigarà amb la JEC però reclama a la líder de Junts que faci "un pas al costat"

2 min
Alba Vergés i Laura Borràs en una imatge recent al Parlament

BarcelonaLa setmana passada la Junta Electoral Central va iniciar el compte enrere per a la retirada de l'escó a Laura Borràs, però abans de res va situar la pressió al Parlament i, en concret, a la seva vicepresidenta, Alba Vergés. En deu dies hàbils ha de respondre quines decisions ha pres en relació amb la líder de Junts després de la sentència condemnatòria per falsificació i falsedat documental arran del cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquest dilluns el portaveu de JxCat, Josep Rius, també ha situat el focus al mateix lloc: sobre Alba Vergés i Esquerra. "Haurà de ser ella, amb les seves conviccions, la que respongui el requeriment [de la JEC]", ha dit en roda de premsa: "Estarem amatents a la resposta". Els republicans, per la seva banda, intenten espolsar-se la pressió de sobre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que Josep Rius no s'ha volgut mullar sobre com hauria d'actuar Vergés, ha assegurat que "tot és qüestió de voluntat política", i també ha considerat que qualsevol president del Parlament hauria de fer complir el reglament de la cambra, que només preveu la pèrdua de l'escó en cas de sentència condemnatòria ferma. Tot i això, la mateixa Borràs es va trobar amb una situació similar i no va poder garantir-ho: Pau Juvillà, exdiputat de la CUP condemnat per desobediència per no retirar un llaç groc de la Paeria de Lleida, també va acabar sense acta de parlamentari per ordre de la Junta Electoral.

Si Junts posa el focus sobre Vergés, ERC replica posant-lo sobre Borràs. Els republicans accepten que cal litigar contra la Junta Electoral Central (JEC) perquè no li tregui l'escó a la presidenta suspesa del Parlament, però a la vegada consideren que Borràs hauria de fer "un pas al costat" i deixar l'acta de diputada. ¿Són compatibles les dues posicions? La secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha defensat aquest dilluns que sí. És a dir, Esquerra considera que la Junta Electoral no està "legitimada" per prendre l'escó a ningú, però això no és cap impediment, a parer seu, per exigir que Borràs deixi el Parlament per la seva condemna per "corrupció". "I si ella no vol, Junts hauria de vetllar perquè això passés", ha resolt.

El mateix supòsit que Torra

La JEC va reunir-se dijous i va acordar demanar a Vergés què faria en relació amb Laura Borràs. La interpretació de l'ens electoral és que la líder de Junts es troba en el mateix supòsit que el llavors president, Quim Torra, a principis del 2020 i que Juvillà a principis de l'any passat. En la resolució de dijous passat especifica que el delicte de prevaricació pel qual ha estat condemnada Laura Borràs forma part de la llista de delictes contra l'administració pública del Codi Penal i que, per tant, se li aplica l'article de la llei orgànica de règim electoral (Loreg) que preveu la inelegibilitat –i la incompatibilitat– dels condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per aquest tipus de delictes. Un efecte "extrapenal" i de conseqüència "automàtica" –que ha avalat dos cops el Tribunal Suprem– arran de resolucions judicials.

Rius no aclareix si deixarà de ser portaveu de Junts

Josep Rius s'ha incorporat a la candidatura de Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona, concretament com a número 7. ¿Seguirà sent ara portaveu de Junts? Rius no ha aclarit aquest dilluns què farà: "De moment és evident que segueixo de portaveu perquè estic fent la roda de premsa". Ha demanat centrar "totes les energies" primer a guanyar les eleccions municipals del 28 de maig, malgrat que deixar de ser portaveu va ser una de les peticions que li va fer Trias a l'hora d'incloure'l a la seva llista al consistori, així com abandonar també l'escó del Parlament.

stats