Política 12/12/2013

El jutge absol Albiol de xenofòbia contra els romanesos

Laura Díaz-roig
2 min

Barcelona.El jutge reconeix que catalogar els gitanos romanesos de delinqüents va ser "una patent i innecessària exageració" però creu que l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va distribuir els pamflets polèmics per "posar de manifest un problema o aconseguir vots, o les dues coses alhora". El titular del jutjat penal 18 de Barcelona va absoldre ahir Albiol, que s'enfrontava a una pena d'un any de presó i una multa de 8.100 euros, acusat d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi i discriminació per haver repartit, el 24 d'abril del 2010, uns pamflets electorals que vinculaven els gitanos romanesos amb la delinqüència i els problemes de seguretat de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons es recull a la sentència -que és pot recórrer-, el magistrat creu que les manifestacions posteriors d'Albiol als mitjans queden emparades per la llibertat d'expressió i assegura que l'alcalde no va fer les declaracions ni els pamflets "amb la intenció d'injuriar els gitanos romanesos que residien a Badalona". "Apreciar racisme o xenofòbia exigiria interpretar els termes d'una manera discutible", diu, i afegeix que més aviat s'observa que l'alcalde "insisteix sempre que no vol criticar tots els romanesos i que la seva relació amb els gitanos és excel·lent". Així, el jutge diu que els pamflets van derivar de la "convicció" d'Albiol que aquestes persones cometien delictes. "Probablement hauria dut a terme les mateixes accions si el grup que ell pensava que cometia nombrosos delictes hagués tingut unes altres característiques", subratlla. Creu "evident" que els pamflets i posteriors manifestacions públiques d'Albiol "no van constituir una incitació a realitzar cap acte, llevat de votar-lo en les següents eleccions".

En conèixer la sentència, l'alcalde de Badalona va demanar que els partits que el van criticar "rectifiquin" i es disculpin. "Durant aquests mesos alguns partits polítics han actuat de manera mesquina, fins i tot demanant la meva dimissió al costat dels que m'insultaven el dia del judici", va lamentar insistint que la seva voluntat sempre va ser "assenyalar un problema".

stats