Política 11/06/2021

El jutge del cas Volhov envia Vendrell, Soler i Madí a l'Audiència Nacional pel Tsunami

Remet a Madrid tot el que té a veure amb les accions del moviment incloses al cas Volhov

ARA
3 min
Xavier Vendrell i Oriol Soler a la sortida de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaEl jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha decidit enviar a l'Audiència Nacional l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí i l'editor i empresari de comunicació Oriol Soler per la seva presumpta implicació en el Tsunami Democràtic. El magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona ja els havia situat a tots tres –membres també de l'estat major que va organitzar l'1-O– a la cúpula d'aquest moviment quan va ordenar detenir-los l'octubre de l'any passat en el marc de l'operació Volhov. Un operatiu que va acabar amb 21 persones detingudes en una peça que implicava diferents dirigents independentistes i que va resultar ser un calaix de sastre que anava des de presumptes casos de corrupció fins a l'organització del Tsunami. D'aquesta manera, Joaquim Aguirre s'inhibeix de tot el que té a veure amb les investigacions sobre el Tsunami i ho remet al jutjat central número 6, en el qual l'Audiència ja tenia oberta una investigació sobre aquesta qüestió.

En una providència, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, Aguirre també porta a l'Audiència Nacional Josep Lluís Alay, el responsable de l'oficina de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i qui l'acompanyava el març del 2018 quan va ser arrestat a Alemanya. També figuren entre els investigats que el jutge envia a Madrid l'escriptor i empresari Josep Campmajó, de qui les intervencions telefòniques del cas Volhov van identificar suposats vincles amb el Tsunami, així com l'informàtic de Waterloo Jaume Cabaní, que suposadament va tenir un paper clau en la transferència de diners a Carles Puigdemont a través de criptomonedes i també en la creació d'una "república digital" per eludir els controls de l'Estat.

Marta Molina, militant d'ERC i que també va ser detinguda l'octubre de l'any passat, és una altra de les persones que passen a ser investigades per l'Audiència Nacional. Segons els atestats policials del cas Volhov, Molina utilitzava l'àlies de Mandela per organitzar les accions del Tsunami i la consideren una persona de confiança de Vendrell, juntament amb Campmajó. Tots dos formen part, segons la policia, del "nucli de confiança" de Vendrell. Aguirre havia detallat, a més, que Molina havia tingut "responsabilitat" en accions del Tsunami com la del clàssic entre el FC Barcelona i el Reial Madrid del 18 de desembre del 2019 que va consistir en el llançament de pilotes al camp durant el partit.

El paper de Vendrell i Madí

El jutge considera que Xavier Vendrell va exercir una tasca de "direcció i participació directa" del Tsunami. Basa aquesta tesi en la informació obtinguda de les escoltes telefòniques fetes per la Guàrdia Civil durant l'any i mig en què la causa va estar en secret. El magistrat creu que això queda certificat en afirmacions com "Ja enviaré gent per protegir plaça Urquinaona" o "Hem muntat un escenari a l'autopista". A més, afegeix que Oriol Soler també li havia dit que estava "a les seves ordres".

D'altra banda, Aguirre presenta David Madí com un dels ideòlegs de la Crida Nacional per la República –el partit impulsat per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez– i subratlla que, tot i ironitzar dient que no sabia qui dirigia el Tsunami, assegura que estava "perfectament informat" de les mobilitzacions per les afirmacions interceptades en les escoltes telefòniques. De fet, el jutge subratlla que Madí "col·laborava" amb el Tsunami per "capgirar el país". Per demostrar-ho, es basa en com Madí explicava a un altre interlocutor les diferències entre Tsunami Democràtic, Pícnic per la República i Anonymous. Remarca que l'exdirigent de CDC va advertir que durant el clàssic del 2019 "passarien coses" i que es va mostrar convençut que després de la inhabilitació de l'expresident de la Generalitat Quim Torra –a qui insultava en els seus comentaris– no hi hauria "grans protestes", com "en efecte així ha estat", segons el magistrat.

stats