El jutge cita com a investigada l'exministra González Laya per l'entrada a Espanya del líder del Front Polisario

Una de les acusacions sol·licita que declari com a testimoni l'exvicepresidenta primera de l'executiu espanyol Carmen Calvo

2 min
La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, en una imatge d'arxiu

El titular del jutjat d'instrucció número 7 de Saragossa, Rafael Lasala, ha citat com a investigada l'exministra d'Afers Estrangers Arancha González Laya per aclarir la seva participació en la causa en què s'estudia si hi va haver delicte en l'entrada i sortida d'Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, segons ha avançat l'Heraldo de Aragón i ha pogut confirmar de fonts jurídiques l'agència Europa Press. La citació de González Laya davant del jutge, que no té de moment data i que no ha pogut ser notificada a les parts per problemes tècnics, es produeix després que el seu excap de gabinet Camilo Villarino declarés aquest mes de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del Front Polisario va arribar el 18 d'abril en un avió algerià a la base aèria de Saragossa, sense passar controls de fronteres ni de documentació. Des d'allà va anar en una ambulància a l'Hospital San Pedro de Logronyo i va ser ingressat al centre sanitari sota el nom de Mohamed Benbatouche. El 2 de juny va sortir del país des de Pamplona després de declarar per videoconferència davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que el va deixar en llibertat. La presència de Ghali a Espanya va desencadenar una crisi diplomàtica amb el Marroc pel conflicte del Sàhara Occidental.

La citació de González Laya com a investigada va ser sol·licitada el 14 de setembre passat per l'advocat Juan Carlos Navarro, i a la seva petició s'hi va sumar l'altra acusació, dirigida per Antonio Urdiales. A més, també se cita però en qualitat de testimoni la que va ser directora de gabinet de Carmen Calvo quan era vicepresidenta primera del govern espanyol, María Isabel Valldecabres Ortiz, actual directora general de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre - Reial Casa de la Moneda.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, en la seva declaració davant del jutge, Villarino va assenyalar aquestes dues dirigents com a coneixedores de l'entrada de Ghali, i va explicar que, en una conversa que hi va tenir, Vallecabres es va interessar per l'arribada del líder del Front Polisario. Atès que era la directora de gabinet de Calvo, una de les acusacions ha enviat un escrit al jutjat aquesta mateixa per demanar que la que va ser número dos de l'executiu de Pedro Sánchez sigui citada també, per videoconferència, com a testimoni.

El PP vol saber qui és el "senyor X"

El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, ha assegurat que el seu partit col·laborarà amb la justícia per "aclarir" el cas, però això no ha fet rebaixar les crítiques de la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, que ha demanat la compareixença al Congrés del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i del titular d'Exteriors, José Manuel Alabares. Gamarra ha dit que volen conèixer qui és el "senyor X" que va donar instruccions a l'exministra Laya perquè permetés l'entrada del líder polisari a l'Estat.

stats