Política 22/03/2021

Pols al Tribunal Suprem per les seus embargades de CDC

La jutge del concurs de creditors demana que la faculti en detriment de l'Audiència Provincial per controlar tots els béns del partit

2 min
La façana del Tribunal Suprem / EFE

BarcelonaLa liquidació de Convergència té diverses ramificacions judicials i dues d'elles toparan ara al Tribunal Suprem. Per una banda, la jutge mercantil que s'encarrega del concurs de creditors vol desembargar els béns que CDC va dipositar al jutge instructor del cas Palau –per un valor de 3,6 milions d'euros–, per pagar a tots els creditors. Per l'altra, l'Audiència Provincial s'oposa a fer-ho perquè assegura que té preferència la sentència judicial que condemnava Convergència a pagar 6,6 milions d'euros. Davant d'aquest enfrontament de voluntats, segons ha pogut saber l'ARA, la jutge mercantil planteja un conflicte de competència jurisdiccional a la sala contenciosa del Tribunal Suprem perquè es pronunciï. L'alt tribunal haurà de dirimir qui té la facultat sobre tots els immobles de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que dictamini el Suprem és clau, perquè determinarà el grau de pagament del decomís per part de CDC. Amb les seus embargades, ja només en cobreix la meitat. En cas que els immobles serveixin per pagar els creditors (bancs, indemnitzacions de treballadors o proveïdors), en cobriria molt menys.

Segons la resolució de la jutge del concurs del 3 de març, la magistrada afirma que té la competència "exclusiva i excloent" per conèixer de "tota l'execució" dels béns de l'entitat concursada, en aquest cas CDC, i de liquidar-los en funció del pla de l'administrador concursal. La jutge ja va aprovar el pla per anar satisfent el deute i va classificar els crèdits en funció del seu ordre de preferència (d'acord amb la llei concursal): primer, els préstecs hipotecaris; després, les indemnitzacions a treballadors; deute amb Hisenda o Seguretat Social; proveïdors, i per últim citava el decomís fruit de la sentència del cas Palau com a deute subordinat. "Declarat el concurs, les execucions que estiguin en tràmit quedaran en suspens", assegura, afegint que no hi ha excepcions en el cas de les sentències penals. "No estan incloses [en les excepcions] les mesures cautelars ni les mesures executives que pogués ordenar un jutjat d'instrucció o un jutjat penal en els procediments en tràmit", argumenta la jutge, "el seu crèdit no té cap privilegi" respecte de la resta de creditors del concurs –conclou–.

En aquest sentit, la jutge del concurs remarca que en el cas del decomís de 6,6 milions d'euros del cas Palau, l'administrador concursal el va posar a la cua del cobrament i que això no va ser impugnat per ningú en el moment que es va fer. Si s'altera aquesta prelació, la magistrada considera que s'estaria donant un "millor dret" al Palau de la Música i a la resta d'entitats culturals que segons l'Audiència Provincial tenen dret a rebre els diners del decomís per davant d'altres creditors que, segons la llei concursal, tenen preferència.

Petició al Suprem

Per tot això, la jutge mercantil demana al Tribunal Suprem que li reconegui la competència exclusiva sobre els béns de CDC i es deixi sense efecte l'embargament preventiu que va fer el jutge instructor del cas Palau i que ara pretén executar l'Audiència Provincial, encarregada d'aplicar la sentència.

Precisament, aquest dilluns ha transcendit un fet que té a veure amb l'execució del cas Palau: el Palau de la Música, com a entitat beneficiària del decomís, ha demanat a l'Audiència Provincial que el PDECat i JxCat responguin per Convergència si aquesta, com sembla, no té suficients actius per pagar.

stats