Política 13/09/2017

Un jutge força el tancament de la web del referèndum però la Generalitat la reobre

La Guàrdia Civil s'ha personat a l'empresa CDmon per ordenar-li que tanqués el domini

Ara
2 min
La Generalitat activa la web del referèndum i obre el registre de voluntaris

BarcelonaPer terra, mar i aire. L'Estat ha multiplicat aquest dimecres la seva ofensiva judicial, i després que la fiscalia hagi enviat una ordre als fiscals en cap de les províncies de Catalunya que citin a declarar els més de 700 alcaldes que cediran locals per celebrar l'1-O, el jutge d'instrucció 13 de Barcelona -el mateix que el del cas Vidal- ha ordenat aquesta tarda tancar la web del referèndum.

Un jutge força el tancament de la web del referèndum: aquest és el missatge que surt des del seu tancament

Una estona després, el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que la web està disponible en un altre domini. En alguns moments, la web anunciada per Puigdemont dona error, però es pot entrar sense problemes si es canvia el domini .cat per .eu.

La nova web l'ha registrada una empresa de Luxemburg, que es diu EuroDNS, amb un telèfon de contacte amb prefix de Luxemburg, però amb una adreça de Canterbury (Regne Unit). Rastrejant-ne l'origen, però, es va a parar a una xarxa de distribució de continguts (CDN) de Cloudfare.com que ocultaria el servidor real on hi ha la web. Si es confirma que el servidor és a l'estranger, per tancar-la caldria una ordre internacional. Però, tot i això, els servidors podrien estar allotjats a Alemanya.

Segons informa 'El País' i ha confirmat l'ARA, dos agents de paisà de la Guàrdia Civil s'han personat aquest dimecres a l'empresa CDmon per entregar una ordre judicial en la qual s'ordenava el tancament de la web del referèndum de l'1-O. La web Referendum.cat, que ha estat activa fins ben entrada la tarda d'aquest dimecres, ha deixat de funcionar al voltant de les 19 hores. Entre la informació que hi ha a la web s'inclou tota la normativa relativa al referèndum suspès pel TC, a més de l'anunci que promou la consulta.

El domini ja està anul·lat, de manera que no es pot notificar res a la web. CDmon és una empresa de dominis d'internet fundada el 2002 i té dos centres de treball, un a Malgrat de Mar i l'altre a Barcelona. Arran de l'actuació de la Guàrdia Civil el domini ha deixat de funcionar, motiu pel qual ara ja no es podrà modificar el contingut de la pàgina web.

Ara bé, l'organització de l'esquerra independentista Alerta Solidària ha replicat la pàgina web, i ja es pot trobar tota sencera en aquest link i també en aquest.

stats