TRIBUNALS

El jutge prepara la marxa enrere en la imputació d’Iglesias

2 min
Pablo Iglesias llegint un llibre

MadridEl jutge Manuel García-Castellón, titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, farà marxa enrere en la seva intenció d’imputar a Pablo Iglesias delictes de descobriment i revelació de secrets amb agreujant de gènere, danys informàtics, denúncia falsa o simulació de delicte, en relació amb el mòbil robat a la seva exassessora Dina Bousselham, asseguren fonts judicials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer pas en aquesta direcció el va fer en la resolució del 17 de maig passat, en la qual García-Castellón va rebutjar citar Iglesias com a imputat, tal com havia sol·licitat l’acusació popular de l’Associació de Juristes Europeus Pro Lege, que actua com a tal en els casos contra dirigents d’Unides Podem en què hi ha present Vox. El jutge invoca al seu escrit la decisió del Tribunal Suprem, del 27 de gener, que desestimava la seva exposició raonada per investigar el llavors vicepresident segon del govern espanyol en el cas Dina. “La declaració del senyor Iglesias resulta en aquest moment precipitada, en la mesura que no s’ha aportat cap indici nou diferent dels que van ser valorats al seu dia per l’alt tribunal quan es va pronunciar sobre l’exposició raonada”, detalla el magistrat. El jutge assenyala que no s’ha fet cap de les diligències pendents, “perquè està pendent d’emissió l’informe pericial demanat”. Es tracta d’un nou informe pericial sobre els danys patits per la targeta mini SD marca Samsung, sol·licitat pel jutge a la policia científica l’1 d’abril.

En la seva resolució, la sala segona del Suprem deia: “Considerem inexcusable que la senyora Bousselham sigui escoltada sobre si efectivament denuncia l’acte en què l’aforat Pablo Iglesias, el dia 20 de gener del 2016, examina el contingut de la targeta i posteriorment se la guarda...” L’exigència del Suprem en aquest sentit no era l’única. Seguia la Fiscalia Anticorrupció i la secció tercera penal de l’Audiència Nacional. Però García-Castellón, després de denegar en dues ocasions citar Bousselham, havia obert un paraigües el 7 d’octubre del 2020, el mateix dia que elevava la seva proposta al Suprem d’imputar Iglesias: processava l’excomissari José Manuel Villarejo i els periodistes Alberto Pozas i Luis Rendueles de la revista Interviú, que li havien entregat la targeta del telèfon mòbil. Aquest processament va ser recorregut davant la secció tercera penal de l’Audiència Nacional. Malgrat l’exigència “inexcusable” del Suprem al jutge perquè cités a declarar l’exassessora del líder de Podem, García-Castellón sosté que no la cita perquè està pendent el recurs contra el processament de Villarejo, Pozas i Rendueles.

El nou informe, una “escenificació”

Al sumari ja hi ha un informe pericial de la policia científica sobre la targeta del mòbil i un altre de l’empresa de Gal·les a la qual Bousselham va enviar la targeta per mirar de recuperar-la. Cap d’aquests informes ha servit perquè el jutge pogués imputar Iglesias. Serà decisiu el nou informe sol·licitat l’1 d’abril? Fonts de l’Audiència Nacional assenyalen a l’ARA que tampoc aportarà indicis al jutge per imputar-lo: “Som davant l’escenificació, en uns quants actes, de l’abandonament definitiu d’imputar Pablo Iglesias en un cas que no té ni cap ni peus”.

stats