Política 06/07/2016

Els jutges conservadors, revoltats contra les "portes giratòries" arran de la tornada de De Alfonso

L'Associació Professional de la Magistratura emet un comunicat contra la reincorporació a la carrera judicial dels que l'han aparcada per exercir càrrecs polítics de confiança

Enric Borràs
2 min
El director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, al Parlament.

BarcelonaL'Associació Professional de la Magistratura (APM) ha emès un comunicat arran de la previsible reincorporació com a jutge de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en què critica que els magistrats puguin tornar a ser-ho després de tenir càrrecs polítics de confiança. L'entitat diu que el fet d'acceptar un càrrec de confiança comporta "la pèrdua d'aparença d'independència i imparcialitat que requereix l'exercici de la jurisdicció". Cal recordar que De Alfonso mateix havia estat membre de l'APM, l'associació conservadora de jutges, entre els anys 2000 i 2004.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més greu del fet que els jutges que tenen càrrecs polítics de confiança puguin tornar a ser-ho és "el seu règim privilegiat que facilita el 'sistema de portes giratòries'", diu el comunicat. I afegeix: "El jutge en aquesta situació conserva la plaça, l'antiguitat, pot concursar a altres destins i, un cop cessat, per la causa que sigui, pot incorporar-se immediatament al seu antic destí". Això és el que es preveu que passi amb l'exdirector d'Antifrau implicat en les gravacions difoses pel diari Público en una conxorxa amb el ministre Jorge Fernández Díaz per atacar els partits independentistes.

Segons l'associació, la redacció de l'article de la llei del poder judicial que permet aquesta situació per als jutges és "incoherent". "Si ens prenem seriosament aquests valors", diu el comunicat parlant de la independència i la imparcialitat, "no podem pensar que es recuperen amb la mera reincorporació a la carrera judicial" després de passar per un càrrec on els han col·locat els polítics "com si la presa de possessió del càrrec tingués alguna cosa de màgic i fes independent el sectari".

El comunicat critica que l'escàndol sobre les filtracions de les converses fa evident "el mal que causa a la imatge de la justícia la permissivitat del sistema" i diu que això els "obliga" a defensar la reforma legal que permet la reincorporació immediata dels jutges que hagin tingut càrrecs de confiança. "La norma ha de regular situacions generals i tenir com a objectiu fonamental reforçar la independència de la funció jurisdiccional, no facilitar l'accés dels jutges a la política", remata el text.

stats