INVESTIDURA ESPANYOLA
Política 19/07/2019

JxCat es decanta pel no a Sánchez, però s'obre a canviar d'opinió si hi ha pacte amb Podem

ERC manté la incògnita sobre el sentit del seu vot i el supedita a un pacte del PSOE amb la formació de Pablo Iglesias

Núria Orriols / Anna Mascaró
4 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una reunió de la cúpula de Junts per Catalunya.

BarcelonaSi no hi ha acord entre el PSOE i Podem en la investidura i Pablo Iglesias s’oposa a l’elecció de Pedro Sánchez, Junts per Catalunya també optarà pel veto al candidat socialista. En aquest escenari no hi ha discrepàncies entre els presos i la resta del grup parlamentari a Madrid, amb Laura Borràs com a cara visible, que ahir van mantenir una reunió al centre penitenciari de Lledoners per abordar el posicionament del grup la setmana que ve al Congrés de Diputats. De fet, fins ara la formació ha pressionat el PSOE perquè hi hagi un acord amb Podem, considerant que l’aliança podria ser una “finestra d’oportunitat” per resoldre el conflicte entre la Generalitat i l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí, en una roda de premsa al Parlament, Borràs ha assegurat que en les condicions actuals JxCat "té molts motius" per votar que no, però ha obert la porta a canviar de posició en funció de com arribi Pedro Sánchez a la investidura i de quin sigui el seu discurs davant l'hemicicle. "Els escenaris són canviants", ha insistit, asseverant que per aquest motiu el grup parlamentari prendrà la decisió dilluns juntament amb el president, Quim Torra, i l'expresident de la Generalitat a Waterloo Carles Puigdemont.

Borràs ha assegurat que no li volen “donar un xec en blanc” al líder del PSOE, com va passar en la moció de censura contra Mariano Rajoy. "Ha d'estar disposat a un diàleg real", ha dit, tot i que no ha entrat en si la condició ha de ser acceptar l'autodeterminació, tal com va dir Torra aquesta setmana en una carta oberta explicant la seva opinió.

La portaveu de JxCat a Madrid ha criticat Sánchez per actuar com si tingués “majoria absoluta” i li ha retret que no hagi convocat el seu grup en la ronda de contactes “ni per cortesia parlamentària”. “El resultat de les eleccions no li ha donat el dret a l’arrogància ni el dret a un govern en solitari ni a defugir pactes”, ha conclòs la portaveu de JxCat, censurant la "manca de cultura de coalició" a l'estat espanyol.

Roda de premsa de JxCat al Parlament

La portaveu de JxCat a Madrid ha comparegut al Parlament en roda de premsa, acompanyada de la diputada Míriam Nogueras i el senador Josep Lluís Cleries, després de la reunió de coordinació de la formació a la cambra catalana. Malgrat que no han acordat una posició conjunta i que es prendrà la decisió internament -tant a JxCat com a ERC-, Borràs ha insistit que hi ha converses amb els de Gabriel Rufián, a més de Bildu.

Debat intern

Paradoxalment, però, és en cas que hi hagi aquest pacte entre els socialistes i la formació lila que sorgeixen les discrepàncies internes sobre què ha de fer JxCat. Dins el grup a Madrid hi ha dos posicionaments davant d’aquest escenari: facilitar la investidura, com defensen els presos i el diputat elegit per Girona, Sergi Miquel, o tombar-la, com reclamen Borràs, Míriam Nogueras i Jaume Alonso-Cuevillas. A aquest segon grup, en les últimes hores, s’hi ha sumat el posicionament públic del president, Quim Torra, que ha apostat obertament per no donar suport a Pedro Sánchez si no accepta parlar de l’autodeterminació. A parer seu, l’independentisme ja va concedir gratis els seus vots en la moció de censura contra Mariano Rajoy i, des de llavors, creu que el PSOE no ha fet cap gest per tornar a obtenir aquest suport. L’opinió de Torra és compartida per l’expresident Carles Puigdemont, tot i que fins ara no ha volgut fer pressió en el debat intern, expliquen diverses fonts. El seu entorn afirma que l’expresident creu que l’opinió que pugui donar el grup parlamentari té “molt pes”.

Tanmateix, el sentit del vot de JxCat s’acabarà de decidir en les pròximes hores, a l’espera també que s’aclareixi com arriba Sánchez a la investidura. Els partidaris del no defensen que donar els vots al líder del PSOE es llegirà, des d’Europa, com una mostra que ja no hi ha conflicte, malgrat que el PSOE no hagi fet propostes per resoldre’l. Els defensors de l’abstenció, en canvi, consideren que s’ha de facilitar que es formi un govern entre els socialistes i Podem per evitar noves eleccions o que hi hagi majories contràries al diàleg, ja sigui la triple dreta o amb una aliança entre el PSOE i Ciutadans.

Debat també a Esquerra

Si bé JxCat va mantenir ahir la trobada a Lledoners, també hi va haver una reunió entre el cap de files d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, i el líder del partit, Oriol Junqueras. Amb tot, Rufián ha mantingut aquest divendres la incògnita sobre quin serà el posicionament dels republicans a la votació d'investidura del socialista Pedro Sánchez, prevista per la setmana que ve. Malgrat que l'executiva del partit s'ha reunit de manera extraordinària aquest matí, la formació no ha arribat a una conclusió. En atenció als mitjans, el portaveu ha fet una crida a la "responsabilitat" i ha demanat al PSOE i Podem que "facin el favor de seure" i arribar a un acord de govern. "Ni una vicepresidència, ni un ministeri, valen l'espectacle que estem veien", ha lamentat el diputat.

Així, els republicans es mantenen de moment a l'espera de veure com es desenvolupen els esdeveniments i oberts a facilitar la investidura de Sánchez si aquest arriba a acord amb Podem: "Per ERC no serà", ha dit, i ha cridat al diàleg entre formacions per "fer d'aquesta la legislatura de la resolució del conflicte a Catalunya". Amb tot, Rufián ha evitat aclarir com votaran els republicans en cas que, com de moment es preveu, Sánchez es presenti sense suports a la investidura: "Seria d'una enorme irresponsabilitat que ho fes", ha dit. Amb tot, ha rebutjat plantejar un escenari de bloqueig al líder socialista.

EH Bildu també s'abstindrà, com ha confirmat aquest divendres la portaveu del partit Mertxe Aixpurua, que ha dit que Sánchez no tindrà el seu "suport actiu" però que tampoc bloquejaran la investidura.

stats