Política 06/05/2019

Puigdemont anuncia accions legals contra la Junta Electoral Central: "No pot quedar impune"

JxCat celebra que l'expresident, Comín i Ponsatí puguin ser candidats a les europees

Aleix Moldes / Anna Mascaró
4 min
Laura Borràs i Míriam Nogueras en una roda de premsa de JxCat

BarcelonaL'expresident de la Generalitat i candidat de JxCat a les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dilluns que emprendrà accions legals contra la Junta Electoral Central (JEC) per haver-lo exclòs de la candidatura juntament amb Toni Comín i Clara Ponsatí. Atès que finalment la justícia ha dictaminat que sí es pot presentar als comicis, Puigdemont ha afirmat que prendrà mesures, ja que, al seu parer, la JEC "no pot quedar impune".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan de manera clara ha quedat provat i demostrat que hi ha hagut una utilització i un abús de la llei, ens hem de defensar. Això no pot quedar impune", ha afirmat en una entrevista a TV3. Puigdemont ha sostingut que per defensar la democràcia cal "assenyalar, treure les vergonyes i apuntar a la gent que fa una molt mala praxi" de la justícia. A més a més, ha qüestionat la independència i les garanties de la JEC.

"Hem demostrat que teníem raó, que teníem els nostres drets", ha declarat Puigdemont que, no obstant, ha volgut expressar la seva disconformitat ja que, el temps que ha hagut de dedicar a enfrontar-se a la JEC per poder-se presentar als comicis l'hauria utilitzat per preparar la campanya. A menys de tres setmanes per les eleccions, Puigdemont i els exconsellers han rebut l'autorització per imprimir les paperetes que volen enviar als domicilis de la ciutadania. "En 20 dies hem de fer la feina que altres han pogut fer amb més temps", fet pel qual considera que la seva candidatura a les europees ha sortit perjudicada després de la decisió de la JEC.

També avui el partit de l'expresident de la Generalitat, JxCat, ha celebrat que la Junta Electoral Central (JEC) finalment hagi hagut d'avalar que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí es puguin presentar a la seva llista a les eleccions europees del 26 de maig, després que una sentència hagi tombat la seva decisió de deixar-los al marge de la contesa electoral. "Ens han volgut silenciar i apartar, però no hi ha cap mur democràtic més contundent i efectiu que JxCat", ha reivindicat la formació a través del seu compte de Twitter.

La JEC ha acceptat les al·legacions de Puigdemont, Comín i Ponsatí després que aquest diumenge el Tribunal Suprem (TS) fes pública la seva opinió favorable a avalar la llista. Una de les substitutes temporals, Bea Talegón, ha dit en una piulada que ha estat un honor formar part de "la candidatura més breu de la història" juntament amb Gonzalo Boye i Xavier Trias.

La diputada de JxCat electa al Congrés el 28-A Laura Borràs ha comparegut en roda de premsa per denunciar els problemes operatius d'organització de la campanya electoral de les europees que la formació s'ha trobat des del veto de la Junta Electoral Central (JEC) a la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. "Fa una setmana que tenim la raó, però ens cal l'autorització de la JEC per poder fer la impressió de 5,5 milions de paperetes i enviar-les", ha lamentat: "Aquesta autorització no arriba i estem a tres dies de la campanya".

"No hi ha igualtat de condicions", ha insistit. Davant d'això, JxCat estudia una "alternativa per impedir allò que volen els despatxos de Madrid", que és, al seu entendre, "dificultar la presència de Puigdemont a la campanya". Tot i que el Suprem va posicionar-se ahir sobre el fons de la resolució i va sostenir que els tres candidats són elegibles, fins aquest migdia la justícia espanyola no ha corregit formalment la JEC, i JxCat encara no ha pogut iniciar aquests tràmits. "Tenim la raó però no l'autorització", ha lamentat Borràs, que ha opinat que JxCat està ara en "clara inferioritat de condicions respecte a la resta de candidatures".

ERC celebra que Puigdemont pugui encapçalar la llista de JxCat

Al seu torn, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha celebrat que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí puguin ser candidats a les eleccions europees, tan bon punt ha conegut la resolució del jutjat contenciós administratiu de Madrid. "Tenen els drets intactes i sempre hem mostrat la nostra solidaritat i suport perquè es puguin presentar a les eleccions", ha assenyalat en roda de premsa a la seu del partit. Segons Vilalta, el veto de la Junta Electoral Central hauria impedit que la ciutadania hagués pogut escollir els representants que volgués el pròxim 26 de maig. Esquerra estén la mà a JxCat per treballar en la coordinació del bloc independentista al Parlament Europeu després dels comicis.

Cap contacte de JxCat amb Pedro Sánchez

Respecte a les negociacions que s'estan portant a terme a Madrid de cara a la formació de govern, la diputada electa ha explicat que no han rebut cap "notificació" ni proposta per part de Pedro Sánchez. "Estaria molt bé que el president anés a Soto del Real per veure els candidats que tenen els seus drets polítics conculcats", ha apuntat Borràs, tot i que ha deixat clar que JxCat no l'hi ha proposat.

D'altra banda, Borràs s'ha referit també al nou full de ruta aprovat per l'ANC, que defensa la unilateralitat en cas que l'independentisme sumi una majoria de vots en l'escenari d'un avançament electoral de les catalanes. "Estudiarem aquesta ponència i la valorarem més endavant", ha opinat. I ha afegit: "Ara tenim força problemes per intentar concórrer a les eleccions del 26 de maig en inferioritat de condicions".

Sobre l'incident que va tenir lloc ahir, en què la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va marxar d'un acte del Govern en homenatge a les víctimes de Mauthausen perquè es va parlar de "presos polítics", Borràs ha considerat que "el que és una indecència és que tinguem presos polítics i exiliats". "Cadascú és responsable dels seus actes i del que decideix fer", ha sentenciat.

stats