Política 16/01/2019

JxCat, ERC i la CUP abandonen comissions del Parlament en protesta per les detencions dels alcaldes de Verges i Celrà

Aragonès lamenta que "aturar algú a les portes de casa seva" amb l'acusació de desordres públics no és propi de "cap país democràtic"

Ara
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, durant el debat de política general

BarcelonaEls diputats de JxCat, ERC i la CUP han abandonat aquest dimecres diverses de les comissions del Parlament en què havien de participar com a senyal de protesta i per centrar el debat en la detenció de dos alcaldes cupaires de municipis de la província de Girona, així com diversos membres dels CDR.

En una intervenció davant la comissió de treball, afers socials i famílies, Vidal Aragonés (CUP) ha criticat que en cap país democràtic "s'atura a ningú a les portes de casa seva" amb l'acusació de desordres públics.

Per la seva banda, la diputada de JxCat Gemma Geis ha comparegut en roda de premsa per explicar l'absència de JxCat a les comissions parlamentàries en protesta per les detencions a Girona. "No es pot pretendre actuar de manera normal quan la repressió encara existeix, i existeix cada dia", ha recalcat: "La nostra màxima solidaritat i condemna davant aquesta situació de repressió". En el mateix sentit, el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral ha defensat la decisió i ha afirmat que "els diputats hi són per treballar, però no per normalitzar detencions sense mandat judicial".

L'abandonament dels diputats de JxCat, ERC i la CUP ha afectat tres comissions: la de treball, afers socials i famílies, la d'afers institucionals i la de territori, que han començat passades les 10 h d'aquest dimecres. Els comuns també han abandonat la comissió d'afers institucionals (CAI) al considerar que la marxa dels altres diputats no garantia el funcionament de la comissió i també s'han queixat de les detencions. JxCat ja ha confirmat que els seus diputats tampoc assistiran a les comissions de la tarda, mentre que la CUP ha dit que "no és la prioritat", en boca de Maria Sirvent. El diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral ha afirmat, al seu torn, que tot i que els republicans encara no han tractat aquesta qüestió, el més "probable" és que tampoc hi vagin.

El president de la comissió d'afers institucionals, Jean Castel, ha aixecat la sessió per l'absència dels representants dels partits independentistes, seguint la recomanació dels lletrats. També s'ha aixecat la sessió en la comissió de territori, mentre que la de treball, afers socials i famílies ha continuat en funcionament.

Ciutadans presentarà un escrit per denunciar l'acció

El número dos de Ciutadans, Carlos Carrizosa, s'ha mostrat indignat per l'acció dels diputats de JxCat, ERC i la CUP. "Alguns volen cobrar però no volen venir a treballar", ha lamentat, i ha titllat l'acció de protesta de "cop al Parlament". Segons Carrizosa, el reglament ha estat incomplert, donat que "obliga" els diputats a assistir a les comissions. Per tant, Cs presentarà un escrit al president del Parlament i a la mesa per exigir que s'investigui quines són les responsabilitats dels diputats que han abandonat les comissions. De retruc, Carrizosa també ha culpat al president espanyol, Pedro Sánchez, de no "voler" adonar-se'n que "s’intenta obtenir la impunitat dels polítics i es passa per sobre dels drets dels ciutadans al Parlament".

El PSC acusa els independentistes de "lesionar" drets de l'oposició

El PSC ha lamentat decisió dels grups independentistes d'abandonar les comissions al Parlament en marxa aquest matí en protesta per les detencions a Girona, "provocant que no es puguin debatre i votar els temes a l'ordre del dia", ha dit el portaveu adjunt dels socialistes a la cambra, Ferran Pedret. "De les moltes formes possibles d'expressar una protesta per unes determinades detencions, han decidit triar la que lesiona el dret d'iniciativa parlamentària de l'oposició", s'ha queixat, afegint que els fets d'aquest dimecres acumulen "un nou retard en la tramitació d'iniciatives".

stats