Política 12/05/2020

L'exalcalde i tres regidors més de JxCat a la Garriga deixen el grup acusant Budó de boicotejar els pactes amb ERC

La direcció del partit nega que la portaveu del Govern estigui implicada en la política municipal

Ara
3 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dijous en roda de premsa

BarcelonaL'exalcalde de la Garriga (Vallès Oriental) Jordi Pubill i tres regidors més de JxCat han deixat el grup municipal per discrepàncies amb l'executiva local del PDECat. En concret, contra l'exalcaldessa i ara portaveu del Govern, Meritxell Budó, a qui acusen de "boicotejar" els pactes amb ERC. Pubill –successor de la consellera a l'alcaldia el 2019– ha explicat a l'ACN que Budó "ha torpedinat" el grup municipal i assegura que "ha utilitzat el poble" per fer carrera política a partir del seu "egoisme". Segons Pubill, Budó el va convocar a una reunió el 2 de gener en què el va acusar de "traïdor" i li va retreure contactes amb el grup municipal republicà: "Em va dir que no permetria ni que ens carreguéssim el seu projecte ni que pactéssim amb ERC". La direcció del PDECat a la Garriga nega, per la seva banda, que Budó estigui implicada en la política municipal i recorda que ella ja va compartir govern amb Esquerra des del 2007.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exalcalde assegura que les discrepàncies amb l'executiva local del PDECat van començar quan ell va ser proclamat alcalde de la Garriga (el 24 de març del 2019), en substitució de Budó, que passava a ser portaveu del Govern i consellera de la Presidència. Pubill va ser només dos mesos al càrrec perquè a les eleccions del 26 de maig va quedar per darrere d'ERC (amb sis regidors cada formació). Segons expliquen des del grup municipal de JxCat, Budó va pressionar perquè no s'arribés a cap acord amb els republicans, que ara tenen l'alcaldia amb Dolors Castellà al capdavant.

Pubill assegura que en aquelles eleccions va formar una llista a partir de "l'essència" de JxCat: transversal i amb un 70% d'independents, però sense gent afí al PDECat. Això, segons diu, "va fer trontollar" les relacions amb l'executiva local, amb Budó encara al darrere tot i ja ser consellera. L'exalcalde explica a l'ACN que la portaveu del Govern va intercedir per "torpedinar" el que feia el grup municipal. Dues setmanes després de les eleccions, l'executiva del PDECat –amb Budó, la seva germana, una assessora i tres dirigents més, segons explica Pubill– va organitzar una assemblea per "carregar" contra els regidors de JxCat de l'entorn de Pubill.

"Odi contra ERC"

L'exalcalde de la Garriga subratlla que aquí l'executiva del PDECat va començar a impulsar la regidora Carlota Torné –de l'entorn de Budó– com a candidata a les pròximes eleccions municipals (2023), i a fomentar "més odi" contra ERC. Pubill subratlla que ni ell ni els regidors de JxCat del seu voltant no se senten identificats amb aquesta estratègia i que, de fet, preferien pactar amb els republicans: "Però no es va poder arribar a cap pacte amb ERC per culpa de la mala relació que Budó havia tingut amb ells en l'anterior mandat".

Fonts coneixedores de la trobada del 2 de gener del 2020 exposen que la portaveu del Govern es va reunir amb Pubill al Casino del poble, i que Budó el va acusar de "traïdor" per intentar pactar amb ERC, i li va etzibar que "no permetria mai" que es carregués el "seu" projecte. "JxCat no pactarà mai amb ERC", hauria arribat a dir Budó, en referència a les negociacions a escala municipal.

Pubill remarca que han fet elevar la queixa contra Budó a l'executiva comarcal del PDECat i els consta que el seu president, Xavier Martínez, també ho ha fet constar a la direcció del partit. Tot i això, Pubill sospita que Budó ha maniobrat per apaivagar les denúncies. El mateix Pubill, Xavier Bernaldo, Joan Esteban i Juliet Grau ja es van donar de baixa del PDECat al gener i ara passen a ser regidors no adscrits.

stats