Política 08/01/2020

JxCat incorpora el PSC al govern de Tortosa

L'acord tanca les portes a una moció de censura amb ERC contra l'alcaldessa Meritxell Roigé

Oriol Gracià
2 min
Roda de premsa anunciant l'acord de govern a Tortosa

TortosaFeia setmanes que sonava la possibilitat d'una moció de censura a l'Ajuntament de Tortosa. Especialment a les files de Movem Tortosa, la confluència d'esquerres que lidera l'oposició. L'acord d'ERC per facilitar un govern progressista a l'Estat havia alimentat les expectatives dels qui defensaven un pacte tripartit (Movem Tortosa, ERC i PSC) per desbancar l'alcaldessa Meritxell Roigé de Junts per Catalunya, que fins ara governava en minoria (amb set regidors). Però finalment el grup municipal del PSC ha enterrat aquesta opció. Aquest matí els socialistes han signat amb JxCat el Compromís per Tortosa, un document en el qual acorden treballar conjuntament per tirar endavant l'acció de govern fins al final del mandat i que suposa l'entrada al cartipàs municipal del PSC, fins ara a l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, aquesta complicitat entre els dos partits ja es va deixar intuir en el darrer ple del 2019, quan el PSC va avalar el pressupost del govern de Roigé per al 2020, tot i que amb els seus tres regidors no n'hi va haver prou perquè els comptes tiressin endavant, donat que eren necessaris 11 dels 21 regidors del consistori. A més, les relacions entre socialistes i republicans eren tenses des de l'any 2017, quan dues mocions de censura que van impulsar ERC i JxCat van fer fora el PSC del govern dels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià. D'altra banda, des de la mateixa nit de les eleccions del 29 de maig, l'alcaldessa havia ofert –sense èxit– al grup municipal d'Esquerra Republicana reeditar el pacte que les dues formacions ja havien subscrit en els darrers vuit anys.

Així, des d'aquest dimecres, el govern de Tortosa té deu regidors: els 7 de JxCat i els 3 del PSC. Els socialistes assumiran les àrees d'Urbanisme, Cultura, Fires, Igualtat i Drets Civils, Memòria Històrica, Participació Ciutadana i Transparència, i Governació. I en previsió de les possibles interferències que pugui desencadenar la política catalana i espanyola, els dos nous grups de govern han remarcat que expressaran les seves opinions de manera autònoma i segons els seus posicionaments polítics propis, deixant al marge la política local, per garantir l'estabilitat i la solidesa del govern municipal.

stats