JxCat pressiona ERC perquè trenqui ja amb el PSOE

Esquerra exigeix a Sánchez "dimissions" immediates

4 min
El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, l'endemà del 14-F

BarcelonaPressió de Junts a Esquerra perquè trenqui amb el PSOE. Les mesures anunciades per la Moncloa no són suficients per a la Generalitat –tal com va deixar clar diumenge la consellera de Presidència, Laura Vilagrà–, però JxCat demana als republicans que vagin un pas més enllà en la seva reacció davant del Catalangate i que també retirin el suport parlamentari al govern del PSOE i Unides Podem. Fins quan? Aquest dilluns el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha fixat a parer seu el que han de ser les condicions: una comissió d'investigació al Congrés de Diputats i assumpció de responsabilitats per part dels autors de l'espionatge, a més de "llums i taquígrafs" sobre el que ha costat tota l'operació de Pegasus. ERC, per la seva banda, també exigeix més gestos al PSOE i de moment ha advertit el govern espanyol que no pot comptar d'entrada amb els seus vots al Congrés de Diputats. Està en l'aire, doncs, l'estabilitat de l'executiu de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer de Junts, no n'hi ha prou amb el "control intern" del CNI que va posar sobre la taula aquest diumenge el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ni tampoc amb la comissió de secrets oficials al Congrés, que fa tres anys que s'ha de constituir. "Fins que la majoria socialista i d'Unides Podem no assumeixi aquestes propostes, des de l'independentisme no es pot donar cap suport a aquest govern. No som davant una discussió política menor, som davant l'escàndol d'espionatge més greu en les democràcies europees", ha declarat el secretari general de Junts. "Cap llei ni cap validació de decret llei pot ser duta a terme de manera efectiva pels independentistes al Congrés", ha afegit, i ha admès que això podria comportar "costos", també per a Junts.

El decret: primera mesura de pressió

La primera cosa que hauran de decidir els independentistes, i en particular Esquerra, és si donen suport al govern espanyol aquest dijous a l'hora de convalidar el decret llei sobre les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna, on hi ha mesures com la rebaixa del preu de la benzina. Els republicans ara per ara no hi garanteixen el suport i sospesen votar-hi en contra. La decisió, però, encara no s'ha pres: "D’aquí a dijous poden passar moltíssimes coses".

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

Sobre la comissió d’investigació, fonts del partit consultades per l’ARA asseguren que, si el PSOE l’acceptés, seria convenient perquè "tot suma", però que ara mateix no seria una de les qüestions "més rellevants". "Per saber si es mouen de veritat cal més", conclouen les mateixes fonts, i això passa ara perquè hi hagi dimissions "com més aviat millor", ha dit Vilalta. No es conformaran amb un cap de turc, però eviten posar noms sobre qui hauria de dimitir. Des del Palau de la Generalitat aquesta vegada sí que fixen terminis i consideren que Sánchez té fins divendres per moure fitxa: "Aquesta setmana han de passar coses". Acceptar la comissió d'investigació seria un primer pas, però avisen que forma part d'un "paquet" més ampli en què també hi ha l'assumpció de responsabilitats polítiques. Amb l'informe favorable dels lletrats, la mesa del Congrés estudia aquest dimarts si admet a tràmit la comissió d'investigació, però en principi no està a l'ordre del dia de la junta de portaveus, que és qui ha de decidir si es constitueix.

ERC considera que en aquest conflicte té cartes bones o, com a mínim, millors que en altres ocasions. Un exemple és l’impacte que ha tingut el cas a escala internacional, amb reaccions de la Comissió Europea i editorials com el del Washington Post. Per tant, l'estratègia implica considerar que les explicacions que ha donat fins ara el govern espanyol són "vagues, insuficients, minses i contradictòries" i que cal molt més. Aquest dilluns la Moncloa ha tingut una nova oportunitat per anar més enllà amb la compareixença al Congrés del director de gabinet del president espanyol, Óscar López, a la comissió de Seguretat Nacional, però la seva interpretació del Catalangate ha sigut decebedora per a l'independentisme.

Després de l'allau de preguntes dels portaveus, ha dit que el cas mereix "l'empatia de qualsevol demòcrata" i no s'ha mullat sobre altres iniciatives per aclarir el cas, més enllà de les que ja va anunciar Bolaños. Sánchez assistirà aquest dimarts a la sessió de control al Senat, però si no pregunta pel cas el portaveu del PP, Javier Maroto, no serà fins dimecres a la sessió de control al Congrés quan es pronunciarà per primera vegada. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat aquest dilluns el seu enuig lamentant les "declaracions buides" que fins ara ha fet l'executiu espanyol: "Només acceptarem les explicacions clares".

Els pactes locals amb el PSC, al marge

Junts aposta per trencar les relacions amb el PSOE. Ara bé, ¿i amb el PSC? Jordi Sànchez ha considerat que el pacte amb el PSC que JxCat manté a la Diputació de Barcelona –així com aliances amb els socialistes a escala local– ha de quedar al marge, de moment, de les conseqüències del Catalangate i que si han de canviar –per part de Junts– s'ha de debatre en el congrés del mes de juny. "Qui vulgui fer creure que el problema del Catalangate té una dimensió de pacte local s'equivoca", ha dit, i ha afegit que barrejar-hi aquesta qüestió és "banalitzar" l'espionatge, malgrat que membres de JxCat –com Jaume Alonso Cuevillas, Toni Comín o el Consell per la República– han demanat explícitament trencar el pacte a la Diputació.

stats