Política 10/12/2019

JxCat retira la moció que insistia en l'autodeterminació per no interferir en les negociacions de la investidura

ERC li cedeix els cinc senadors que li faltaven per tenir grup propi

Mireia Esteve
2 min
El portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, en una imatge d'arxiu

BarcelonaJxCat va decidir retirar ahir la moció -que insistia en el dret a l’autodeterminació i que reclamava un mediador internacional en les converses amb l’Estat- que s’havia de votar en el ple que comença avui. L’argument, segons va explicar el portaveu del grup, Eduard Pujol, era no interferir en les negociacions per a la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez. “És una decisió d’oportunitat política i de calendari polític. A Madrid hi ha unes negociacions i el debat d’aquesta moció podria generar elements de complicació en aquest moment de les negociacions”, va argumentar ahir Eduard Pujol. El mateix dia que el grup de Carles Puigdemont anunciava això, també tancava un acord amb ERC per tenir grup propi al Senat -els republicans li cedeixen cinc senadors perquè arribin al mínim necessari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses fonts de JxCat consultades per l’ARA vinculaven ahir les dues coses, assegurant que la retirada de la moció ha estat a canvi d’obtenir l’ajuda d’Esquerra a la cambra alta. Un intercanvi, però, que ahir els republicans negaven argumentant que la legislatura passada ja els van deixar parlamentaris sense res a canvi. Els dirigents consultats de JxCat afirmen que els republicans s’havien mostrat molestos amb el text perquè buscava un posicionament del Parlament sobre la investidura espanyola en plena negociació entre els d’Oriol Junqueras i el PSOE, situant-los en la dicotomia d’haver de posicionar-se sobre incloure, per exemple, la necessitat d’un mediador internacional en el conflicte. Avui també s’han de conformar els grups parlamentaris al Congrés de Diputats, on JxCat està negociant amb altres grups petits la fórmula per aconseguir grup. En última instància dependrà de la mesa del Congrés, on tenen majoria el PSOE i Podem.

Les diputades de JxCat Laura Borràs i Míriam Nogueras van reunir-se la setmana passada amb el PSOE i van emplaçar-se a tornar-se a trobar “pròximament”. De moment encara no hi ha data perquè es tornin a reunir, segons va explicar ahir Pujol, però va admetre: “Sabem que la política està plena de gestos i un gest pot facilitar que una conversa sigui més fluïda”. En aquest sentit, va insistir que si haguessin acabat debatent la moció en el ple d’avui, podria haver estat “malinterpretat i utilitzat pel PSOE per no tenir una actitud positiva”.

No renuncien al contingut

Tot i retirar el text, ahir Pujol va insistir que no vol dir que renunciïn a res del que demanava el document, i diverses fonts insistien que el no a Sánchez es manté. “La moció fixa la posició de JxCat, no ens movem d’on érem”, va dir Pujol. Poca estona després, Borràs s’hi abonava a Twitter assegurant que la seva feina a Madrid “no és facilitar cap acord amb el PSOE”, sinó “garantir solucions polítiques per a Catalunya".

stats