Política 11/04/2018

JxCat congela el pla D a l’espera de Puigdemont

Si el Suprem veta Sànchez, Torrent canviarà el ple per un acte simbòlic

Núria Orriols
3 min
El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, indicant el sentit del vot del grup al costat d’Elsa Artadi durant el ple al Parlament de Catalunya, el 5 d’abril.

BarcelonaJxCat no posarà immediatament el pla D damunt la taula si el jutge Pablo Llarena veta un altre cop Jordi Sànchez com a candidat a la presidència. Aquesta és la previsió amb què treballa ara el grup parlamentari, sobretot després que el president, Carles Puigdemont, hagi sortit de la presó i la justícia alemanya hagi rebutjat extradir-lo pel delicte de rebel·lió. Si acaba sent extradit per malversació, Puigdemont no podrà ser suspès preventivament per Llarena -la llei d’enjudiciament criminal reserva la suspensió als individus “rebels” o “terroristes”- i està en marxa la reforma de la llei de presidència per poder-lo investir a distància. El PSC ja ha anunciat que demanarà dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, que s’haurà de resoldre en set dies hàbils. “Tenim marge fins al 22 de maig”, recorden fonts de JxCat sobre la data límit per formar govern. Altres fonts remarquen que ja han posat tres candidats damunt la taula -Puigdemont, Sànchez i Jordi Turull- i que han sigut vetats per ingerències judicials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un primer moment, el pla de JxCat i ERC passava per tenir Govern abans de Sant Jordi, però assumeixen ara una dilatació del calendari. Ho va insinuar el mateix vicepresident del Parlament, Josep Costa, ahir en una entrevista a La Xarxa. “No hem de fer l’automatisme de, si no ens deixen investir un candidat, proposar-ne un altre, sinó que cal fer una reflexió més profunda”, va dir, afegint que “si segueixen enviant gent a la presó, potser no podrà haver-hi govern”. “La gent ha d’entendre que no tot és a les nostres mans”, va sentenciar.

Viatge a Berlín la setmana que ve

La peça clau del trencaclosques és Carles Puigdemont. De fet, el grup l’assenyala com l’únic que pot decidir els pròxims passos si Llarena torna a vetar Sànchez -la situació més probable-. Fonts parlamentàries expliquen que, depenent del que pugui dir avui el jutge, el grup viatjarà a Berlín per analitzar els nous escenaris. “Aquesta reunió serà clau”, afirmen diputats consultats. Tal com ja han fet diversos cops a Brussel·les per visualitzar que ell és el nucli de decisió, ara es pretén fer el mateix a Berlín. Però és probable que Puigdemont ja dibuixi les seves intencions diumenge, quan serà entrevistat a TV3, un cop ja serà pública la decisió de Llarena.

La majoria dels consultats no s’atreveixen a fer pronòstics: recorden que l’evolució del procés d’extradició a Alemanya, que segueix el seu tràmit per malversació, també pot generar nous escenaris. “Si l’entreguen no ens quedarem quiets”, afirmen veus partidàries d’esperar abans de posar un altre nom damunt la taula. Una part de JxCat i també la CUP, malgrat els plans B (Jordi Sànchez) i C (Jordi Turull), han defensat en tot moment tornar a la casella de sortida, la de Puigdemont. Ara creuen que hi ha marge per tornar-ho a plantejar abans que s’acabi el termini per convocar eleccions. Però admeten: “Depèn d’ell”.

Si el canvi de la llei de presidència fracassa, l’independentisme tornarà a ser en una cruïlla: un pla D o assumir eleccions. “No descartem cap escenari”, insistien ahir. Tanmateix, bona part de les fonts consultades asseguraven que l’opinió majoritària era evitar nous comicis, encara que sigui in extremis. En les travesses de noms segueix apareixent l’actual portaveu de JxCat, Elsa Artadi, a qui dins el grup li reconeixen el lideratge i la línia directa amb el president. També sonen l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que té carnet del PDECat i també és ben vista pels independents; Ferran Mascarell, impulsat pels sectors més pragmàtics del partit; i Marc Solsona, avalat per la direcció del PDECat.

Convocatòria d’agents socials

Tant JxCat com ERC admeten que hi ha poques possibilitats que el jutge Llarena canviï de criteri i permeti a Sànchez acudir a la investidura. És per això que ja preparen la resposta política. Els dos grups coincideixen a dir que si el Suprem torna a vetar l’exlíder de l’ANC no es farà el ple, però fonts parlamentàries expliquen a l’ARA que si passa això el president del Parlament, Roger Torrent, convocarà sindicats i entitats socials divendres al matí per escenificar el rebuig a la repressió -informa Aleix Moldes -. Precisament, Torrent s’ha estat reunint amb nombroses entitats les últimes setmanes per construir un front unitari per la democràcia.

stats