Política 22/06/2017

JxSí i la CUP aturen l'intent de Cs de retallar les funcions del Diplocat

El partit de l'oposició volia evitar que l'organisme fes activitat diplomàtica per complir la sentència del Tribunal Constitucional que prohibeix al Govern fer diplomàcia pública

Albert Solé
2 min
Carles Puigdemont amb Ambler Moss i el secretari general del Diplocat, Albert Royo

BarcelonaEl Diplocat (consell de Diplomàcia Pública de Catalunya) no canviarà ni els seus estatuts ni la seva tasca habitual a l'exterior. Ciutadans fa temps que demana que el Govern obligui aquest organisme de capital majoritàriament públic a adaptar-se a la sentència del Tribunal Constitucional, del 22 de desembre del 2016, sobre la llei 16/2014 d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea,

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

que anul·lava els conceptes "diplomàcia pública de Catalunya", "diplomàcia cultural de Catalunya", "diplomàcia econòmica de Catalunya" i "diplomàcia esportiva de Catalunya". La diplomàcia pública és un concepte a l'alça els últims anys que es refereix a les relacions internacionals que fan entitats al marge dels estats.

Cs ho ha tornat a demanar, aquest cop, a la comissió d'Acció Exterior al Parlament, i tant Junts pel Sí com la CUP han fet valer la seva majoria i ho han rebutjat.

Susana Beltran, diputada de Cs, ha defensat la proposta amb aquests arguments: "El que fa el Diplocat és una deslleialtat al govern d’Espanya i als ciutadans perquè no aplica la sentència del tribunal constitucional", i ha afegit que "no n’hi ha prou amb esborrar els articles dels estatuts, sinó que a més s’han d’aplicar les sentències".

El diputat de JxSí Jordi Miquel Sendra ha argumentat el seu vot en contra perquè "la sentència valorava la llei catalana del 2014, però no entrava a valorar les funcions del Diplocat. El Diplocat té les competències que li dona l’Estatut". Tot i això, dirigint-se a Susana Beltran, Sendra ha afirmat que "poden posar totes les traves que vulguin, però el Procés ja té una presència internacional".

Compareixences rebutjades

La comissió d'Acció Exterior del Parlament ha rebutjat la compareixença del secretari general del Diplocat, Albert Royo, per explicar les despeses de la Generalitat –a través del Diplocat– en favor d'Independent Diplomat i sobre les circumstàncies que van motivar els serveis d'aquesta companyia, a petició de Cs.

La comissió també ha rebutjat la compareixença del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, per diferents temes: per explicar el viatge als Estats Units amb el president Puigdemont, per explicar el pla Japó i el pla Marroc, i per explicar en general el pla d'acció de la seva conselleria.

JxSí i la CUP han bloquejat totes aquestes peticions de compareixença.

stats