Política 17/09/2015

JxSí veu garantides les pensions fins i tot si l’Estat no vol negociar

La coalició defensa que l’estat català podrà millorar prestacions

Oriol March
2 min
Artur Mas, Oriol Amat i Elisenda Paluzie van defensar la viabilitat de les pensions en una Catalunya independent.

BadalonaA la sala de màquines de CDC, tot just començar el procés sobiranista, van detectar que hi havia un argument procedent de les institucions de l’Estat que feia forat entre bosses notables de població: “Les pensions estan en perill en cas que Catalunya es converteixi en un estat independent”. Amb el temps, aquest aspecte s’ha convertit en central a la campanya electoral. Junts pel Sí, la candidatura que formen CDC i ERC, està desplegant en aquesta primera fase del camí al 27-S un seguit d’actes per defensar la viabilitat de la independència -amb experts sectorials que formen part de la llista-, i ahir es va centrar en el futur de les prestacions en cas de constituir un estat. L’argument clau és que Catalunya podria garantir les pensions fins i tot en cas d’independència no pactada amb l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La justificació que van fer servir Artur Mas -candidat a la reelecció i número quatre per Barcelona-, Oriol Amat -número set- i Elisenda Paluzie -número 72- és doble. En primer lloc, assenyalen que si l’Estat no vol transferir els 6.656 milions d’euros corresponents a Catalunya del Fons de Reserva estatal, les prestacions anirien a càrrec dels pressupostos de l’administració catalana, que es beneficiarien dels 11.581 milions d’euros de “guany fiscal” que s’obtindrien amb la independència. I, en segon lloc, Junts pel Sí apunta que les pensions estan garantides en la mesura que l’Estat està “obligat” a pagar-les a tots els ciutadans que han cotitzat durant tota la seva carrera laboral a la Seguretat Social espanyola.

“De la mateixa manera que França paga les pensions dels ciutadans que han decidit passar l’edat de jubilació a Espanya, l’Estat s’hauria de fer càrrec de les pensions dels catalans”, va defensar Mas. Segons les dades facilitades per Amat i Paluzie, en el període 1995-2011 la Seguretat Social a Catalunya va registrar un superàvit superior als 24.000 milions d’euros, que equivalen a 3.200 euros per persona. En el mateix període, el dèficit a tot l’Estat va arribar als 1.753 euros per persona.

La coalició també defensa que les prestacions es podrien millorar en cas d’independència en la mesura que Catalunya té una taxa d’ocupació més alta que l’Estat i, per tant, més cotitzacions. “La població està menys envellida i hi ha una millor relació entre pensió i productivitat mitjana”, va resumir Amat. I a això s’hi ha de sumar l’augment de recursos que suposaria acabar amb el dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros anual que denuncia la Generalitat. Una batalla de números que el 27-S s’acabarà de resoldre.

stats