Política 10/03/2017

JxSí matisa la referència al referèndum prevista als pressupostos però assumeix que acabaran al TC

En una esmena d'addició inclouen una referència al referèndum pactat, als treballs del Pacte Nacional i es comprometen a complir el dictamen del Consell de Garanties

Aleix Moldes / Núria Orriols
5 min
El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va presentar els pressupostos al Parlament el 29 de novembre.

BarcelonaJxSí no està disposat a renunciar al compromís dels pressupostos amb el referèndum d'independència, però intenta evitar que els comptes caiguin en les mans del Tribunal Constitucional (TC), adaptant-se al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Per això, aquest divendres ha registrat una esmena d'addició al projecte, que entenen que compleix tant amb les pretensions de tirar endavant el referèndum com amb el dictamen del CGE.En tot cas, fonts de la majoria sobiranista admeten que, el més probable, és que l'oposició acabi enviant els comptes al TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la seva banda, fonts de la CUP han explicat a l'ARA que accepten el nou redactat perquè es manté la part original, però dubten de la referència al referèndum pactat, que s'intenta afegir per buscar la complicitat dels 'comuns'.

El grup majoritari de la cambra ha decidit ampliar el redactat i, per tant, no suprimeix el text original, sinó que hi afegeix una referència explícita a la consulta pactada. El dictamen del Consell de Garanties adverteix que la Generalitat no té competències per convocar referèndums i, per això, no pot habilitar cap partida pressupostària concreta però, en canvi, sí que apunta que hi ha mecanismes en el pressupost que poden permetre legalment afrontar econòmicament la consulta en cas que hi hagi acord amb l'Estat (sense incloure cap partida concreta). De fet, és precisament el referèndum pactat el que sortirà reforçat en els pressupostos si s'aprova l'esmena de JxSí.

Si prospera, el referèndum es mantindrà dins dels comptes, però s'afegirà una referència directa a la resolució 306/XI del debat de política general -parcialment suspesa pel TC-, a la feina del Pacte Nacional pel Referèndum i al dictamen del Consell de Garanties. El redactat de la disposició addicional 31 passaria a ser quilomètric amb dos paràgrafs per intentar acontentar tant a la CUP, com a CSQP i al Consell de Garanties.

"El Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria" (se suprimirà aquesta última part que no agradava a la CUP). Aquest és el redactat original.

El segon paràgraf és el nou. "El Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'adoptar les mesures necessàries per a garantir la dotació pressupostària suficient per fer front a les necessitats que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, previst en la resolució 306/XI, tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum d'acord amb els criteris del Consell de Garanties Estatutàries".

La CUP celebra que es mantingui la consulta unilateral

Els punts 1 i 2 de la resolució 306/XI que parlen del referèndum unilateral i del procés constituent han quedat anul·lats pel TC i, per tant, la resolució només parla del referèndum pactat. El segon paràgraf de la disposició addicional 31 només farà referència explícita, doncs, a la consulta pactada, que no ha estat suspesa pel TC. Però, en canvi, el primer paràgraf manté el compromís amb el referèndum encara que sigui unilateral. La CUP celebra que no es deixi caure aquesta opció, tot i les advertències del Consell de Garanties.

Pel que fa al segon paràgraf, en canvi, els cupaires no han decidit encara què faran. Les fonts consultades deixen clar que no hi votaran a favor, però mantenen la porta oberta a l'abstenció. Un fet que no seria suficient, perquè JxSí necessitaria que, almenys, els diputats de CSQP també s'abstinguessin.

Els anticapitalistes estan satisfets perquè el primer paràgraf es mantingui pràcticament intacte i només s'hagi suprimit la referència al marc legal vigent, tal com ells defensaven. El segon, en canvi, no està dissenyat per convèncer la CUP, sinó CSQP i els cupaires se n'han desentès. De fet, fonts tant de la CUP com de CSQP interpreten que els dos paràgrafs són contradictoris entre ells.

CSQP no se suma a una esmena "contradictòria"

Fonts de JxSí lamenten no haver pogut tancar a un acord ni amb la CUP ni amb CSQP pel que fa a l'esmena addicional, però confien en fer-ho durant els propers dies. Tot apunta que la votació final dels pressupostos no es farà tampoc la setmana que ve i encara hi ha marge per arribar a un pacte a dues o tres bandes. "Hem guanyat temps", reconeixen les fonts consultades.

En un comunicat públic, però, els 'comuns' es desmarquen de l'acord. "No contribuirem a aprovar una esmena que diu una cosa i el contrari al mateix temps", explica el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela. Segons ell, l'esmena d'addició de JxSí "vulnera clarament el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries" en mantenir el redactat original.

Què passarà si CSQP no vota a favor de l'esmena de JxSí? Que els pressupostos només inclouran la referència inicial, és a dir, la que fa referència al referèndum en qualsevol circumstància.

Els pressupostos, camí del TC

Sigui com sigui, i malgrat que JxSí vulgui complir (almenys parcialment) amb el dictamen del Consell de Garanties, la coalició independentista creu que els pressupostos acabaran al Tribunal Constitucional, recorreguts o bé pels partits de l'oposició o bé pel govern espanyol, o bé per totes dues parts.

L'estratègia que pretén seguir el dia de la votació final dels comptes del 2017 té dos moments diferenciats. Primer es votaran les esmenes que han quedat 'vives', és a dir les que van presentar els grups parlamentaris i, tot i haver estat rebutjades en comissió, mantenen per una segona votació al Ple. A diferència del que va fer JxSí a la comissió d'Economia, al ple votarà a favor de l'esmena de la CUP a la disposició addicional 31 (suprimir la referència al marc legal vigent). Fonts de JxSí subratllen que l'esmena viva de la CUP és prèvia al dictamen del Consell i es votarà tal com estava previst que es votés abans que l'òrgan consultiu hagués expressat l'opinió sobre els pressupostos.

Un cop acceptat aquest punt, el redactat original ja haurà canviat, encara que només sigui perquè s'haurà suprimit una part del text. El segon moment arribarà quan es votin les esmenes presentades després del dictamen del Consell de Garanties. Aquí és quan JxSí justificarà haver complert amb el dictamen, ja que l'esmena addicional que presenta no fa referència a partides pressupostàries i, a més, només parla d'un referèndum acordat amb l'Estat. Si no s'aprova -com tot sembla indicar-, el Govern podrà justificar que ha intentat adaptar-se al dictamen del Consell, però que el vot en contra de CSQP no ho ha permès.

Els 'comuns', en canvi, rebutgen aquesta estratègia i mantenen la seva esmena que suprimeix la referència al referèndum unilateral i reforça únicament el pactat.

stats