Política 26/04/2022

L’alcalde de Caldes de Malavella no dimitirà després d'enfrontar-se a uns ocupes amb una destral

L’equip de govern reclama canvis legislatius perquè els ajuntaments puguin actuar contra les ocupacions

2 min
Un grup de veïns s'han concentrat aquest dilluns al vespre davant l'Ajuntament de Caldes de Malavella per donar suport a l'alcalde després del polèmic vídeo

Caldes de MalavellaFa tres dies que a Caldes de Malavella no es parla d’un altre tema. Des que va sortir a la llum pública un vídeo de l’alcalde, Salvador Balliu, enfrontant-se amb una destral a uns joves que havien ocupat una propietat seva; el debat està ben encès entre defensors i opositors de la reacció del batlle. Aquest dilluns s’ha reunit la junta de portaveus, durant la qual els tres partits de l’oposició (ERC, Som Caldes –vinculat a la CUP– i Caldes en Comú) han demanat la dimissió de Balliu. A la sortida de la reunió, però, cap dels tres representants ha volgut fer declaracions i només ha atès a la premsa el portaveu de Junts per Caldes i tinent d’alcalde, Sergi Mir, que ha donat suport a Balliu i ha deixat clar que no pensa dimitir: “Ni s’ho ha plantejat”, ha afirmat. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mir ha exposat que l’alcalde va reaccionar “com va poder” quan es va trobar amb una “situació sobrevinguda”, però ha defensat que va actuar “com a ciutadà”. “Es va trobar amb un problema personal en l’àmbit privat, que ell mateix ha lamentat i ha demanat disculpes. És un bon alcalde i té el nostre suport”, ha recalcat.

Així mateix, Mir ha tornat a denunciar que tant a Caldes com la resta de la comarca de la Selva tenen “un problema molt greu amb les ocupacions delinqüencials” i ha fet una crida per modificar la legislació perquè els ajuntaments no tenen eines “per actuar ni policialment ni judicialment”. De fet, el mateix Balliu, com a alcalde del municipi i president del consell comarcal de la Selva, fa anys que reclama més reforços policials i canvis legislatius perquè, sobretot a les urbanitzacions, hi ha molts habitatges ocupats i reconvertits en plantacions de marihuana. 

“Jo faria el mateix si tingués pebrots”

La junta de portaveus estava convocada a les set de la tarda i, a més de periodistes, s’han aplegat a les portes de l’Ajuntament una vintena de veïns, el gran gruix per donar suport a l’alcalde. “Té tota la raó, jo faria el mateix si tingués pebrots. Si no, per llei, els ocupes es poden quedar més d’un any a casa teva”, ha retret una veïna, Pilar Vinyoles, rodejada d'altres calderencs favorables a la reacció de Balliu. Era el cas també d’Albert Carreras que, tot i admetre que està “una mica en contra del govern”, “en aquest cas té raó ell [en Balliu]”. I ho justifica pels maldecaps i patiments que generen les ocupacions a tots els veïns, i posa el seu exemple. Carreras es va trobar que, fa dos anys, quan havia signat un contracte per llogar una casa, uns ocupes es van instal·lar abans a l’habitatge. “I encara hi són! El propietari no els ha pogut fer fora”, ha exclamat.

En canvi, la Conxita ha carregat contra l’actuació de l’alcalde: “A Caldes hi ha moltes cases ocupades, imagina’t si tots féssim com ell! Els ocupes anaven amb pals, però ell amb una destral i és pitjor”.

Sigui com sigui, queda clar que la polèmica està servida i que encara podria aixecar més polseguera si, finalment, els grups de l'oposició formalitzen la petició de dimissió de l'alcalde. Diumenge van enviar ràpidament un comunicat conjunt, però aquest dilluns han esquivat les preguntes de la premsa sense aclarir si presentaran una moció de censura per fer fora Balliu.

stats