Protestes postsentència

L’Audiència de Girona esbronca el fiscal per haver intentat condemnar sense proves un jove a sis anys de presó

El tribunal absol l'acusat, detingut durant les potestes postsentència

2 min
En un primer pla, en Robert, l'acusat de llençar una llamborda a la Policia Nacional durant les protestes postsentència a Girona. Al fons, el seu advocat, Benet Salellas

GironaNova sentència absolutòria per a un dels detinguts durant els aldarulls per la sentència del Procés a Girona. En Robert, l'acusat, es va passar gairebé un mes en presó preventiva i la Fiscalia li demanava sis anys i mig de presó perquè sostenia que el jove va llançar una llamborda contra un agent de la Policia Nacional, que va acabar ferit. No obstant això, l’Audiència de Girona considera que no hi ha proves que acreditin els delictes que se li imputaven, i recorda a la Fiscalia que la paraula dels agents "no pot substituir un mitjà tan important com la prova".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal retreu al ministeri fiscal que el seu relat "conté una gran dosi de literatura en la narració dels fets" perquè dedica dues pàgines a descriure els diferents disturbis que es van produir a la ciutat, "sense situar en aquests espais l’acusat". És més, els magistrats asseguren que hi ha detalls de l’acusació pública que existeixen "només en la ment del redactor del grandiloqüent escrit”; i piquen el crostó al ministeri públic perquè basa la seva acusació en la paraula dels agents. "No podem permetre que el judici oral sigui un simple suport de l’atestat judicial", subratllen els jutges, que també destaquen que els agents d’aquesta causa "estan mancats d’imparcialitat" perquè són precisament ells els perjudicats i els agredits amb el llançament de pedres. 

Declaracions policials "no corroborades"

L'Audiència, a més, analitza la fiabilitat dels testimonis policials i, malgrat que "no posen en dubte la seva credibilitat", considera que les seves declaracions "no queden de cap manera corroborades". Així, als jutges els crida l’atenció que cap càmera de seguretat de la comissaria captés els fets jutjats, i no entenen que les acusacions no hagin explicat per què no s’han aportat aquestes imatges. De fet, als magistrats els "crida poderosament l’atenció" que s’hagin aportat a la causa proves visuals dels aldarulls genèrics, però que no n'hi hagi cap de la suposada agressió, tot i que la càmera de la comissaria "enfoca decididament cap a l’angle en el qual el succés va poder produir-se". 

Així mateix, els jutges comprenen la dificultat de la policia per recollir totes les pedres i objectes que els llençaven, però consideren que en aquest cas, en què es parla d’una llamborda que l’acusat hauria llançat a un agent, "la recollida de l’objecte era perfectament possible sense error". "No s'ha fet res en aquest sentit i s'ha confiat que la paraula dels agents substitueixi un mitjà tan important com la prova, cosa que no podem validar ni consentir", subratllen. 

Pel que fa a l’agent ferit i que exercia d’acusació particular, l’Audiència afirma que presentava lesions, tot i que es mostra sorpresa perquè, quan es parla de l’origen d’aquestes ferides en els tres informes mèdics, no n'hi ha cap que faci referència al llançament d’una pedra de grans dimensions.

Per tot plegat el tribunal ha decidit absoldre el jove que estava acusat dels delictes de desordres públics, atemptat contra un agent de l’autoritat i lesions lleus. 

stats