Tribunals

L'Audiència Nacional anul·la la primera condemna a Villarejo de 19 anys de presó

La sala obliga el tribunal a dictar una nova sentència en què valorin totes les proves practicades al judici

2 min
L’excomissari José Manuel Villarejo.

MadridL'Audiència Nacional anul·la la primera condemna a José Manuel Villarejo pel cas Tàndem, en la qual l'excomissari Policia Nacional va ser castigat a 19 anys de presó pels delictes de revelació de secrets entre empreses i entre particulars, i també per falsedat documental. La sala d'apel·lacions ha estimat els recursos de la Fiscalia Anticorrupció i d'algunes parts acusades i ordena dictar una nova sentència en què es valorin totes les proves practicades al judici i es motivin totes les consideracions que en la sentència de juliol de l'any passat el tribunal va descartar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta del judici sobre tres peces separades —Land, Iron i Pintor— vinculades a l'espionatge il·legal que Villarejo feia ajudant-se de dades que aconseguia pel seu accés a fitxers policials i facturant-ho a través de la seva empresa Cenyt. L'excomissari va ser absolt de suborn i extorsió en grau de conspiració, però la sala entén que el tribunal no va pronunciar-se sobre aquest delicte en alguna de les peces o no va motivar suficientment per què el va descartar. També l'absolució pel delicte d'obstrucció de la justícia no va quedar prou raonat, entenen els magistrats, així com la d'algunes persones jurídiques que van ser jutjades. En total, 26 persones van seure al banc dels acusats, entre ells el seu soci, Rafael Redondo, condemnat a 13 anys de presó. Nou persones més van ser condemnades a penes d'entre tres mesos i dos anys i setze van ser absoltes.

Condemna a 3 anys per un encàrrec de Planeta

Una de freda i una de calenta. En paral·lel, l'Audiència Nacional ha condemnat a 3 anys de presó Villarejo per un altre encàrrec d'espionatge. Es tracta d'un encàrrec del grup Planeta pel qual ha incorregut en un delicte de suborn passiu. L'excomissari va investigar il·legalment un dels àrbitres del laude que tenia obert amb l'emissora Kiss FM.

L'excomissari, que es va passar gairebé quatre anys en presó provisional, està des del 2021 en llibertat a l'espera que algunes de les sentències acabin esdevenint fermes.

stats