Cas 3%
Política 11/01/2023

L'Audiència Nacional envia a judici 17 persones pel cas Infraestructures, una peça separada del 3%

Els acusa d'organització criminal, frau a l'administració i prevaricació per alterar concursos públics del 2008 al 2015

ARA
2 min
L’exdirector general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLes causes sobre el 3% continuen avançant a l'Audiència Nacional. El jutge Santiago Pedraz ha acordat l'obertura de judici oral contra els 17 investigats en la peça separada del cas que té a veure amb l'empresa pública Gisa, que després va passar a anomenar-se Infraestructures de la Generalitat. En concret, Pedraz farà seure al banc dels acusats per delictes de frau a l'administració, organització criminal i prevaricació els antics responsables de l'empresa pública, entre d'altres, Joan Lluís Quer i Josep Antoni Rosell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, els processats –entre els quals directius de Gisa i empresaris–, es van posar d'acord per presumptament aconseguir i arreglar entre el 2008 i el 2015 almenys 9 adjudicacions d'obres de la Generalitat, des de carreteres fins a línies ferroviàries o infraestructures hidràuliques. El ministeri públic els demana fins a vuit anys i nou mesos de presó.

Quin era el modus operandi? Segons la investigació, que va començar el jutge instructor José de la Mata i ha seguit Pedraz, hi havia un concert entre tots els acusats per pactar el preu de les licitacions de la Generalitat, que alterava les quanties desemborsades per l'administració. Fins i tot, afirma, s'havien arribat a pactar les normes o directrius a seguir, evitant la lliure competència en els concursos públics i obtenint un contracte més beneficiós que si cada mercantil hagués presentat ofertes de manera independent.

Ara el pas següent és que es fixi el dia de judici a la sala de l'Audiència Nacional.

El cas Gisa és una peça separada de la causa principal del 3%, per la qual Pedraz ja va obrir judici oral el novembre passat i se centra en el presumpte finançament il·legal de Convergència a través de la concessió d'obra pública. En aquesta causa principal la Fiscalia Anticorrupció reclama fins a 374 milions d'euros als acusats i 20 anys de presó per a la cúpula del 3% de Convergència, on el ministeri públic situa Germà Gordó, exsecretari de govern, exconseller de Justícia i exgerent del partit; a més dels extresorers de la formació nacionalista Andreu Viloca i Daniel Osàcar. També, com a persones jurídiques, Convergència i el Partit Demòcrata.

A diferència de la peça separada, en la causa principal s'investiga el finançament de CDC a través de l'alteració dels concursos públics: la Fiscalia demana una multa de 3 milions d'euros per un delicte de blanqueig de capitals als dos partits. Ara els acusats queden a l'espera que es fixi el dia del judici en el calendari.

stats