L'exalcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros (PSC) s'asseurà al banc dels acusats pel cas Inipro

El partit dels socialistes figura a la causa com a responsable a títol lucratiu

Ara
2 min
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'exalcalde socialista de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros s'asseurà al banc dels acusats pel cas Inipro. Ho farà al costat de vuit persones més, després que el jutjat d'instrucció número 1 de la ciutat hagi comunicat aquest divendres que obre judici oral. L'expedient del cas ara s'ha d'enviar a l'Audiència de Tarragona, que és qui acabarà jutjant els fets. El cas investiga una presumpta trama que hauria desviat cap al PSC 276.000 euros de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMMST). La Fiscalia demana penes de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Ballesteros, al capdavant de la ciutat entre 2007 i 2019, se l'acusa de diversos delictes, entre els quals els de prevaricació, malversació, frau en la contractació pública i falsedat en document oficial. Entre els qui s'asseuran amb ell al banc dels acusats també hi ha la regidora del PSC al municipi Begoña Floria i qui va ser cap de gabinet de l'alcalde, Gustavo Cuadrado. També seran jutjats l'exregidora Victòria Pelegrín; l'exgerent de l'IMMST Antonio Muñoz; Alejandro Caballero, contractat per Inipro i vinculat al PSC; José Gallet, administrador de l'empresa Gallet; Enrique Manuel Miró, administrador d'Itinere Serveis Educatius, i Enriqueta Aznar, tècnica de l'IMSST.

A banda dels principals acusats, a la causa també hi ha com a responsables a títol lucratiu cinc persones, a més del mateix PSC. Fonts dels socialistes citades per l'ACN han celebrat que "per fi arriba el judici oral" després d'un procés "excessivament llarg que ha deixat molt desprotegits els encausats, que no s'han pogut defensar". L'advocat de Ballesteros, David Rocamora, ha assegurat que el seu client, que sempre ha negat els fets, "té ganes d'afrontar el judici per restablir la seva l'honorabilitat". El lletrat calcula que el judici podria tardar encara un any en celebrar-se. Els fets que s'investiguen es remunten al 2009 i la investigació judicial va començar el novembre del 2013 després d'una denúncia de la CUP a la Fiscalia per presumptes irregularitats. Els cupaires encara es mantenen com a acusació popular.

Suspès de militància

Abans de caure en el procés judicial, Ballesteros va ser durant anys un dels alcaldes més reconeguts en el si del PSC. Fins i tot durant la crisi interna que va patir el partit a mitjans de la dècada passada, el seu nom va figurar en algunes travesses per liderar la formació. Mai va fer el pas, però sí que va capitanejar la comissió gestora que va pilotar el partit entre la dimissió de Pere Navarro -juny del 2014- i l'arribada al lideratge de Miquel Iceta -el juliol del mateix any-. El 2020 el partit el va suspendre de militància quan la causa va quedar a un pas de judici. Un any abans, Ballesteros encara va guanyar les eleccions municipals a la ciutat, però seguit de molt a prop per Pau Ricomà (ERC), que és qui va aconseguir més vots per empunyar la vara.

stats