L'oposició s'alia per forçar la Moncloa a crear un fons covid de 9.000 milions per a les autonomies

Es tracta d'una esmena de Junts als pressupostos de l'Estat que el ministeri d'Hisenda assegura que vetarà per "insuficiència de crèdit"

2 min
Miriam Nogueras

MadridLa sorpresa ha saltat aquest migdia a la comissió de pressupostos del Congrés quan ha sortit aprovada una esmena de Junts que reclama la creació d'un fons covid per a tot l'Estat de 9.362 milions, dels quals 1.600 s'han de destinar a Catalunya. La portaveu de Junts, Miríam Nogueras, ha explicat a l'ARA que només tenia lligats els suports d'ERC i EH Bildu, però que després ha vist com tothom hi votava a favor excepte els grups del govern, PSOE i Unides Podem, i el PNB. El ministeri d'Hisenda, però, ha confirmat a l'ARA que vetarà la iniciativa per "insuficiència de crèdit" i un defecte de forma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la votació, el bloc de la dreta (el PP, Vox i Cs) ha fet pinya amb els grups sobiranistes per forçar l'executiu a crear un fons específic perquè les autonomies puguin fer front a totes les despeses extraordinàries provocades per la pandèmia. Un fons que es va fer servir tant el 2020 com el 2021, però que no està previst en els comptes de l'any que ve. ERC tenia una esmena similar que va ser vetada, i per això al final ha donat suport a la de Junts, que va passar el filtre i és la que ha sortit aprovada. El PSOE creu que es tracta d'un error, perquè "no és executable per una qüestió tècnica", segons ha dit el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez. Segons Gómez, als comptes "existeixen partides més que suficients per fer front a la pandèmia", i per tant el fons covid és innecessari.

Esmena de Junts sobre el fons covid aprovada

Justament, la xifra de 1.600 milions és la que reclama el Govern per fer front a les despeses provocades per la pandèmia i és clau per quadrar els pressupostos que va presentar el conseller d'Economia, Jaume Giró. En tot cas, tant el ministeri d'Hisenda com el PSOE asseguren que bloquejaran l'esmena adduint raons tècniques. Asseguren que no quadra la consignació de fons, és a dir, el total del que es treu d'altres partides per sumar aquests 9.362 milions: segons Hisenda, la partida de liquidació de l'IVA per a les comunitats autònomes d'on es pretén traslladar els recursos només suma 7.000 milions.

Per contra, des de Junts s'afirma que l'esmena ha passat tots els filtres i que els lletrats asseguren que no es pot bloquejar. Ara caldrà veure si arriba al ple de la setmana que ve o si queda abans descartada pels serveis jurídics de la cambra. Després encara faltaria passar el filtre del Senat. Tot i així, si s'inclou als pressupostos en última instància el govern espanyol sempre tindria l'opció de no executar-la.

stats