Política 18/07/2017

La comissió de l'operació Catalunya demanarà a la mesa del Parlament querellar-se contra Rajoy i nou persones més per no haver comparegut

Soraya Sáenz de Santamaría, Juan Ignacio Zoido i Jorge Fernández Díaz tampoc no s'han presentat al Parlament després de ser convocats dues vegades

Acn
2 min
Engega la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya amb una picabaralla amb el PP

BarcelonaLa comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya al Parlament demanarà a la mesa que es querelli contra 10 persones que no han comparegut després de ser convocades dues vegades. Es tracta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; el seu predecessor en el càrrec, Jorge Fernández Díaz; el cap del gabinet del president, Jorge Moragas; l'exdirector general de la policia Ignacio Cosidó; l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; els excaps de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) José Luís Olivera i Manuel Vázquez i l'excomissari general d'Informació de la Policia Nacional Enrique García Castaño.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap dels 7 compareixents previstos en la sessió d'aquest dimarts de la comissió s'han presentat al Parlament. Després de diverses plantades en moltes sessions, alguns dels diputats han expressat que volen anar més enllà de comunicar les incompareixences a la fiscalia, tal com preveu el reglament del Parlament. Així, la diputada de la CUP Mireia Boya ha denunciat el que considera una "manca de respecte brutal" cap al Parlament.

Davant aquesta situació, la presidenta de la comissió, Alba Vergés, ha explicat que en l'escrit d'incompareixences que presentaran a la mesa també sol·licitaran que l'òrgan interposi la "querella corresponent". Vergés parlarà amb els grups parlamentaris per acordar l'escrit. Cs, PSC i PPC han abandonat la comissió, que segueix viva perquè Junts pel Sí i la CUP hi tenen majoria, al costat del grup de Catalunya Sí que es Pot, que s'hi manté.

Més absències que compareixents per explicar l’operació CatalunyaEl reglament del Parlament preveu que si una persona convocada desatén de forma voluntària el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la mesa "n'ha de donar compte al ministeri fiscal, als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre".

El Codi Penal estableix que les persones que no compareguin després d'haver sigut requerides de forma legal en una comissió d'investigació de les Corts o d'un altre Parlament seran castigades per un delicte de desobediència i, si són autoritats o funcionaris públics, se'ls imposarà a més una pena de suspensió de feina o de càrrec públic per un temps de 6 mesos a 2 anys. Ara bé, alguns dels citats que han declinat comparèixer s'han remès a un informe del Consell d'Estat espanyol, que va concloure que no hi estaven obligats.

Següents compareixences

En la sessió de la comissió d'aquest dijous hi estan citats, entre altres, l'excomissari adscrit a la Comissió Operativa de la Policia Nacional José Manuel Villarejo; l'exdirector operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino i el director general de la Policia Nacional, Germán López.

Pel que fa als que havien sigut convocats aquest dimarts, el director d''OK Diario', Eduardo Inda; l'advocat i exsoci empresarial de l'excomissari José Manuel Villarejo Rafael Redondo i l'exsergent de la policia espanyola José Manuel Sánchez Fornet, han sigut citats per segona vegada com a testimonis aquest divendres.

D'altra banda, l'agregat d'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso; l'exagregat d'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra i a Mèxic, Bonifacio Díaz, i l'exsecretària general del Centre Nacional d'Intel·ligència, Beatriz Méndez de Vigo, hauran de comparèixer dimarts vinent, ja que són fora de l'estat espanyol.

stats