Política 06/04/2016

Quan s'ha de votar l'admissió a tràmit de la moció de la CUP? El ple del Parlament comença amb picabaralla

La cambra deixa per demà la votació tot i que Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP demanaven que fos avui

G.pruna
2 min
El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha intervingut en el ple del Parlament

BarcelonaEl ple del Parlament ha començat amb polèmica. Abans de començar la sessió de control al Govern, representants de Ciutadans, PSC i PP han sol·licitat a la mesa de la cambra que es voti la inclusió a l'ordre del dia del debat sobre la moció de la CUP per ratificar la declaració de ruptura del 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició de, com a mínim, dos grups, obliga el ple a votar sobre aquest punt, però la disputa entre els grups s'ha obert per decidir quan es vota l'ordre del dia. Mentre Junts pel Sí i la CUP han defensat que la votació sobre l'admissió a tràmit es faci demà just abans de la votació, la resta de grups de l'oposició han reclamat que la votació es fes aquest matí mateix.

El debat ha suscitat una picaraballa entre els grups que ha obligat a suspendre el ple un minut perquè la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fixés posició. Forcadell ha argumentat que el reglament no especifica quan s'ha de fer la votació, i ha avançat que aquesta tarda hi ha una reunió extraordinària de la mesa per parlar sobre la moció de la CUP.

Les explicacions no han convençut Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i PP. Els portaveus del partit taronja, Carlos Carrizosa, i del PP, Enric Millo, han reclamat sense èxit que la votació fos immediata, mentre que des de CSQP, Joan Coscubiela ha dit que, tot i que ells no s'oposen al debat de la moció, és evident que la votació sobre l'ordre del dia s'havia de fer aquest dimecres.

També ha intervingut en el debat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha demanat a la mesa del Parlament que aclareixi si creu que amb el nou redactat de la moció -després de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP- es compleixen les condicions que va posar per poder admetre a tràmit la iniciativa.

Des de la CUP, Anna Gabriel ha carregat amb duresa contra els grups que demanen treure de l'ordre del dia la moció de l'esquerra anticapitalista. Segons Gabriel, és "esperpèntic la poca democràcia que aguanta aquesta cambra", i ha criticat "tenir ficats al Parlament" el Tribunal Constitucional i l'Audiència Nacional. "Actueu democràticament i que no us faci por el debat", ha conclòs. Unes paraules, que ha respost Carlos Carrizosa demanant a la diputada de la CUP que no faci "mítings" ni doni "lliçons de democràcia". Finalment, s'ha imposat la visió de la mesa del Parlament, i serà aquest dijous al matí quan es voti l'admissió a tràmit de la moció de la CUP.

stats