Política 29/09/2017

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades amenaça amb multes de fins a 300.000 € els membres de mesa de l'1-O

Considera que actuarien "a títol personal" en no ser un òrgan electoral "legal"

Dani Sánchez Ugart
2 min
A dalt, voluntaris situant les paperetes en un dels col·legis del 9-N a Barcelona.  A baix, cues a la porta d’un dels instituts de la ciutat de Vic.

MadridL'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha avisat aquest divendres els membres designats a les meses electorals del referèndum de l'1 d'octubre que s'enfronten a multes d'entre 40.001 i 300.000 euros en cas que "tractessin i cedissin dades del denominat cens electoral català". En un comunicat, l'AGPD recorda que la llei del referèndum va ser suspesa pel Tribunal Constitucional, i per aquest motiu "les meses electorals no han arribat a formar-se vàlidament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si en la votació es facilita als membres de les meses electorals una còpia del denominat cens electoral català, els integrants de les meses, en tractar-se d'òrgans que no van arribar a tenir existència legal abans de la suspensió acordada pel TC, no podrien tractar aquestes dades com a membres d'un òrgan electoral", afirma el comunicat.

"La utilització per part d'aquestes persones del dit cens, encara que es lliurés en format paper, s'estaria duent a terme, en conseqüència, a títol particular. D'aquesta manera estarien realitzant, en el seu propi nom, diversos tractaments de dades sense comptar amb legitimació per fer-ho, cosa qua afectaria més de 5,5 milions de persones, segons el cens electoral del 2015", diu el comunicat. "Tals tractaments consistirien, d'una banda, a assenyalar, si escau, qui hauria dipositat la seva papereta, qui no hauria participat en la votació; i, de l'altra, en el trasllat a un tercer, al final de la jornada, de la llista individualitzada de les persones que han votat i les que no ho han fet", afegeix.

"El tractament i la cessió de dades sense consentiment suposen una vulneració dels articles 6 i 11 de la LOPD. En el cas que es produïssin aquestes infraccions, els membres de les meses podrien ser sancionats, per a cadascuna, amb multes de 40.001 a 300.000 euros, segons l'article 45.2 de la LOPD", conclou.

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades diu que els membres de les meses "no són responsables" del tractament de dades

Davant l'avís de l'Agència Espanyola, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha fet públic un comunicat per deixar clar que les persones que formen part de les meses "no són responsables" del tractament de dades personals, de manera que les responsabilitats que es puguin derivar no recaurien en aquestes persones sinó en l'administració electoral.

Així, segons diu, com que l'administració electoral del referèndum "forma part" de la Generalitat, els tractaments de dades personals de qualsevol òrgan vinculat a la Generalitat correspon a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i no a l'Agència Espanyola.

En conseqüència, doncs, no es podrien imposar multes a les persones que formen part de les meses electorals, i en cas que alguna institució vulgui exigir responsabilitats a la Generalitat, hauria de ser l'Autoritat Catalana i no l'Agència Espanyola.

stats