Política 06/12/2016

Centenars de regidors independentistes obren els seus ajuntaments amb normalitat pel 6-D

A Celrà es rebateja la plaça de la Constitució i des de Vic Marta Pascal reivindica la necessitat de protegir els funcionaris. A Prats de Lluçanès els sis regidors del govern municipal han fet reunió com cada dimarts

Josep Pastells / Pilar Márquez / Laia Vicens
6 min
L'equip de govern de Celrà reunit aquest dimarts, dia 6 de desembre

Celrà / Vic / Prats de LluçanèsNormalitat als ajuntaments sobiranistes durant el dia de la Constitució. Tot i ser festiu, centenars de regidors independentistes han acudit amb normalitat als seus llocs de treball, en un acte de protesta contra una Constitució que, en paraules de la regidora d'ERC a Girona Maria Mercè Roca s'utilitza per combatre els "anhels de llibertat" dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Girona ha estat un dels ajuntaments que ha obert, però també Badalona -on l'equip de govern està encausat per haver desobeït una ordre judicial obrint les portes el 12-O-, Vilanova i la Geltrú -on l'alcaldessa és la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras-, Vic, Deltebre, Prats de Lluçanès i Celrà, entre d'altres.

Celrà rebateja la plaça de la Constitució

L'Ajuntament de Celrà (Gironès) ha obert aquest matí les portes, com ja va fer el 12 d'octubre, "per desmarcar-se de l'Estat i les seves lleis", ha remarcat l'alcalde, Dani Cornellà (CUP). En una roda de premsa que ha reunit una trentena llarga de periodistes a les portes del consistori, Cornellà també ha denunciat la "constant judicialització de la política municipal per part del govern espanyol".

L'equip de govern -investigat per haver donat suport a la declaració de ruptura de Parlament de Catalunya- i una petita part dels empleats públics (quatre de trenta) treballen avui en una jornada que, segons Cornellà, ha d'estar marcada per la normalitat. "La majoria de les empreses del polígon industrial de Celrà treballen i faran festa divendres. Anirà el delegat del govern espanyol, Enric Millo, a demanar-los explicacions?", s'ha preguntat l'alcalde.

Cornellà ha explicat que dels 30 treballadors municipals que podien acudir avui a l'Ajuntament només quatre han anat a treballar, una xifra que l'alcalde ha justificat amb la "por" de ser expedientats després del que va passar el 12-O a Badalona.

L'Ajuntament ha aprofitat la diada d'avui per rebatejar la plaça de la Constitució, que des d'aquest migdia ha passat a dir-se plaça Maria Mercè Marçal. En l'acte, que segons Cornellà se situa en el marc del procés que viu el país i és coherent amb el sentiment majoritari al municipi, hi ha participat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

"Cal respectar la sobirania municipal i el dret dels regidors i alcaldes a treballar un dia com avui", ha remarcat, abans de lloar el nom triat per a la plaça. "Marçal és un referent cultural i també social, sempre va defensar els drets socials i essencialment la igualtat de les dones. Trobo un encert que en aquests moments, quan no hem avançat tant com voldríem en aquest camp, l'Ajuntament l'hi dediqui una plaça". La presidenta del Parlament també ha assenyalat que, per a ella, treballar avui no és cap excepció, perquè ho fa "gairebé cada dia. Som un país molt actiu, molt viu, i vaig a tots els actes que puc", ha afegit.

Pascal defensa no implicar els funcionaris

Els despatxos dels regidors de l'Ajuntament de Vic han tingut avui l’activitat habitual d’un dia qualsevol, malgrat que la ciutat bullia en activitat festiva des de primera hora del matí. I és que a Vic el dia de la Constitució coincideix amb l’última jornada del seu tradicional i concorregut mercat medieval.

L’alcaldessa, Anna Erra, i la resta de regidors del PDECAT, han tingut un matí ple de reunions i hores de despatx. No hi havia, però, els funcionaris, a qui el consistori no ha convocat als seus llocs de treball. “Entenem que aquesta és una acció que han d’assumir i liderar els càrrecs electes”, ha defensat Erra.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, en una reunió de treball a l'Ajuntament de Vic

Som els càrrecs electes els que tenim encarregada la voluntat del poble, seria fer trampa situar els funcionaris en aquesta posició”, ha exposat Marta Pascal, coordinadora general del Partit Demòcrata (PDECat) i diputada, que ha participat en una reunió de treball amb l’executiu de Vic.

Pascal ha visitat el consistori cap a les 11 en una jornada de treball amb la cap del govern vigatà. “Els càrrecs electes treballem els 365 dies de l’any i avui especialment ho fem en positiu, per construir país. Hem parlat dels grans eixos de partit i de qüestions municipals”, ha explicat Pascal, que és nascuda a Vic.

Pascal ha defensat que avui treballen “un gruix important de càrrecs electes del PDECat”, tot i que ha deixat les xifres a l’aire, esperant que l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) faci un recompte global al final del dia.

Tot i que Marta Pascal, que ha defensat la via escocesa pel referèndum, ha insistit en permetre “la confortabilitat” dels funcionaris, no convocant-los al lloc de feina; també ha reiterat que els treballadors d’altres ajuntaments, que hagin anat a treballar, no estan incorrent “en cap delicte”.

El PDECat a Vic governa amb un regidor del PSC, que avui també era al seu despatx, però per un motiu diferent: és el responsable de l’àrea de Fires i Mercats. Avui procurava resoldre qualsevol incidència que pogués sorgir al mercat medieval.

'Treballem perquè és un dia normal, amb un component de denúncia'

L'equip de govern de l'Ajuntament de Prats de Lluçanès ha treballat aquest dimarts "amb normalitat". L'alcalde, Isaac Peraire, i les cinc regidores d'ERC han fet reunió de govern al matí, a les dependències municipals. "A les 8.00 h he obert l'Ajuntament com un dia més", explica Peraire a l'ARA, que indica que al llarg del matí hi ha hagut "força consultes": des d'algun veí que resolia dubtes sobre la recollida d'escombraries porta a porta, una campanya que ha impulsat fa poc el consistori, fins a algú que volia saber on podia posar la seva parada a la fira que se celebrarà aquest diumenge al poble.

"És un dia normal, amb un component de denúncia", resumeix Peraire, perquè "protesten" contra la Constitució del 1978, tant per motius "socials com nacionals". "Aquesta Constitució no ens deixa votar perquè no reconeix els nostres drets com a poble i tampoc els nostres drets socials, ha anul·lat més de 20 lleis, com la de la pobresa energètica", indica Peraire, que afirma que el text és una "mordassa i una llosa". "Ni tan sols l'hem votat, perquè els republicans hi vam votar en contra", recorda.

A banda de les sis persones del govern municipal, també hi ha dos o tres membres de la brigada que també estan treballant perquè així ho han volgut -un arregla una vorera i un altre està a l'espai social de la gent gran, que està en obres-, i també hi ha una treballadora a l'oficina de turisme, que està oberta també els festius. Cap dels nou funcionaris de l'Ajuntament ha anat a treballar.

Quan les campanes de l'església que marquen les 12.00 h comencen a sonar, l'equip de govern s'ha col·locat a les portes de l'Ajuntament i l'alcalde ha llegit el manifest unitari que ha difós l'AMI. S'hi apleguen pocs veïns, i cap dels membres de l'oposició, els cinc regidors de CiU. "Jo no sóc més ben parit, ni més valent, ni més compromès per haver vingut avui a obrir l'Ajuntament", assegura l'alcalde, que apel·la a la "llibertat" dels altres batlles i regidors per fer el que vulguin. Diu, això sí, que li hauria agradat que els representants de CiU haguessin vingut a la lectura del manifest. "Cadascú és on vol i on pot", sentencia.

El dia radiant que fa a la capital del Lluçanès sembla que ha convidat els habitants de Prats a gaudir, amb tranquil·litat, del dia festiu. Una bona colla de nens i nenes juga al parc de davant de l'Ajuntament, mentre hi ha pares i mares i avis i àvies que fan petar la xerrada sota el sol d'hivern. Un d'ells és el Ramon Plans. "Trobo perfecte que l'Ajuntament faci festa, perquè és un dia que ens volen fer celebrar una cosa que ja ha passat a la història, que no ens representa ni a nosaltres ni fins i tot a molta gent de l'estat espanyol", explica. De fet, un membre de la seva família ha aprofitat que aquest dimarts l'Ajuntament estava obert per "resoldre una consulta personal" amb l'alcalde.

Per més que el govern hagi treballat, l'ambient a Prats de Lluçanès és d'un dia festiu. Hi ha pocs establiments oberts. El supermercat SPAR, que obre tots els diumenges aprofitant que és dia de mercat, avui també estarà obert fins a les 13.30 h i, en canvi, tancarà dijous, dia de la Immaculada. La papereria Arca, a la plaça Major, també ha obert avui, com el bar que hi ha a la vora de l'Ajuntament. A la terrassa hi ha el David Berengueres amb uns amics, fent el vermut. Explica que el govern municipal acostuma a difondre per les xarxes socials les iniciatives que impulsa, així que fa dies que sabia que l'Ajuntament estaria avui obert. "Trobo bé que treballin si ho fan, no per desobeir, sinó perquè no els representa el motiu pel qual es fa festa", diu.

No tothom ho veu així. La Paquita López passeja, a poc a poc, pel passeig. "El día 6 de diciembre siempre ha sido fiesta, no entiendo ahora esto de no celebrar las fiestas...", explica, en al·lusió també al dia 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, en què el seu Ajuntament també va obrir. Tot i això, afirma que no li sembla "ni bé ni malament" que el consistori estigui obert al públic i admet que potser hi ha gent a qui li va bé perquè pot aprofitar per fer gestions que no pot fer altres dies si treballen.

Mentre algunes regidores seguiran atenent els veïns que ho vulguin, l'alcalde aprofitarà la tarda per visitar les obres de l'espai social de la gent gran i per reunir-se amb els propietaris d'una empresa tèxtil del municipi. Com si fos un dia normal.

stats