Política 23/04/2018

Lamela confirma el processament de l'excúpula dels Mossos per sedició i organització criminal

La jutge desestima els recursos de reforma perquè diu que "no es tracta de simples conjectures"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Josep Lluís Trapero, aquest dilluns a l'Audiència Nacional. ACN

MadridLa jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela es ratifica i aquest dilluns ha confirmat el processament de l'anterior cúpula dels Mossos, destituïda pel 155. Rebutja així els recursos de reforma presentats per les defenses respecte de la decisió de jutjar el major Josep Lluís Trapero, l'exdirector de la policia catalana Pere Soler i el número dos del departament d'Interior, César Puig, per sedició i organització criminal, mentre que a la intendent Teresa Laplana només la processa per sedició. Lamela assegura que en la interlocutòria no descriu "simples conjectures" sinó que parla de "fets objectius en 21 diligències".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les defenses assenyalaven que no existeixen indicis suficients per afirmar la participació dels quatre encausats en els fets investigats. Ara la jutge replica que la resolució recorreguda és ajustada a dret i que en aquest cas s'han exposat els indicis racionals de criminalitat existents. Sobre la falta de competència de l'Audiència Nacional al·legada per Puig, Lamela replica que ja s'ha dictat una resolució que aborda aquest assumpte i que la va confirmar la sala d'apel·lacions, on ara tots ells poden recórrer la interlocutòria de processament.

Lamela va començar instruint tota la causa per rebel·lió i sedició pels fets davant del departament d'Economia el 20 i 21 de setembre i pel referèndum de l'1-O, però el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va decidir endur-se bona part de la causa. Ara la jutge recorda de nou que ella era partidària "de la investigació conjunta de tots els fets relacionats amb la declaració unilateral d'independència", però que "l'existència de persones aforades va impedir la investigació de tots els investigats" en una sola causa.

El recurs de reforma de Trapero, presentat fa tot just dues setmanes, va revelar que l'excap dels Mossos va posar la policia catalana a les ordres de la justícia just després de la declaració d'independència.

stats