Política 08/10/2015

L’ANC ajorna l’inici del procés constituent fins al 2016

Núria Orriols
2 min
Sànchez va afirmar en una conferència a Gràcia que no vol posar més pressió a JxSí o la CUP.

BarcelonaDesprés de les eleccions del 27-S, el full de ruta de Junts pel Sí atorga a la societat civil un paper clau en la discussió sobre les bases del nou país. La primera etapa del procés constituent -si les negociacions amb la CUP no modifiquen els plans- ha de ser gestionat exclusivament per la ciutadania i és per això que -tal com va avançar l’ARA- l’ANC i Òmnium ja es conjuren per enfilar aquesta nova etapa. Ahir el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va apuntar el calendari d’inici d’aquest debat: el 2016, després de les eleccions espanyoles. En una conferència a Gràcia organitzada per l’Assemblea, Sànchez va definir el procés constituent com una “oportunitat” per eixamplar la majoria independentista, i va subratllar la importància dels aspectes més socials en la discussió i amb una fórmula oberta i participada per la ciutadania. “Hi hem de donar molta importància”, va afirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La negociació Junts pel Sí - CUP

El president de l’ANC va celebrar el resultat del 27-S i va treure ferro a les negociacions sobre la investidura de Junts pel Sí i la CUP. “Estic convençut que hi haurà acord”, va dir, alhora que va assegurar que, si en algun moment les entitats sobiranistes perceben que no hi ha entesa, “intervindran” com a mediadores. Sànchez va aprofitar la conferència (a les vuit del vespre) per matisar les seves pròpies paraules al migdia a Catalunya Ràdio. Si bé en l’entrevista al mitjà públic havia afirmat que “probablement hi haurà unes eleccions si el president futur no és Artur Mas”, a Gràcia va treure del punt de mira l’actual president de la Generalitat. “Si no hi ha acord, hi haurà eleccions. Això és una obvietat”, va matisar, sense dir noms i limitant-se a una referència genèrica a un “futur president o presidenta”. “Que quedi clar que no fem més pressió a uns que a altres”, va asseverar.

Finalment, també va apuntar la pròxima estació negociadora del sobiranisme, la fórmula amb què concorreran el 20-D, sense anunciar un posicionament clar de l’ANC. Serà un capítol més del procés.

stats