DRET A DECIDIR
Política 27/12/2014

L’ANC apadrina reunions secretes dels partits del 9-N

Les formacions negocien el full de ruta setmanalment

Roger Tugas
3 min
Carme Forcadell i Jaume Marfany, al costat de Jordi Turull (CiU), en la presentació de la Declaració de Cornellà de l’ANC.

BarcelonaUna de les conclusions del secretariat de l’ANC del 13 de setembre va ser fer una crida a constituir una Taula de Forces Polítiques i Socials per l’Estat Propi. La idea va quedar incorporada en la declaració sorgida d’aquella reunió, però no se’n va tornar a sentir a parlar. Tot i això, segons ha pogut saber l’ARA, l’òrgan es va constituir a l’octubre i s’ha anat reunint gairebé setmanalment, primer per llimar les diferències que van sorgir en els preparatius del 9-N i després per mirar de posar en comú els fulls de ruta posteriors a la jornada de participació. El rumb que prengui ara el procés sobiranista dependrà en bona mesura de l’entesa entre Artur Mas i Oriol Junqueras, però en paral·lel els partits van treballant discretament per sincronitzar les respectives brúixoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trencadissa de la cimera de Pedralbes per preparar la consulta es va salvar, en certa manera, per les reunions multilaterals d’aquesta Taula i d’altres de més tècniques sobre els preparatius de la jornada. En un moment com l’actual, en què un acord per desbloquejar el procés sembla llunyà, aquest òrgan aspira també a ser útil per llimar asprors.

Segons fonts coneixedores de les trobades, a la Taula hi participen l’ANC, Òmnium, CDC, Unió, ERC, ICV, EUiA, la CUP i MES. Els exsocialistes sobiranistes s’hi han sumat en les últimes reunions aportant-hi un representant de NECat i un de Moviment Catalunya. En la majoria dels casos, però, no hi assisteixen primeres espases dels partits, però sí dirigents de cadascuna de les cúpules, que exposen les seves propostes per continuar avançant en el procés.

Tanmateix, l’òrgan té dos esculls per ser del tot útil. El primer és que el debat sobre si cal anar junts o separats frena moltes decisions. En tot cas, un representant a la Taula explica que, en aquest punt i pel que fa als partits, CDC està sola, ja que les altres formacions avalen la fórmula de les diverses candidatures vinculades d’alguna manera. Un altre representant admet la dificultat, però concreta que l’objectiu és “buscar un acord de cara a la següent etapa”. “Si hi és, no hi ha excusa per no fer les eleccions o el que calgui per executar-lo”, afegeix.

El segon escull és que, més enllà del full de ruta, els horitzons d’ICV i Unió són confederals, i els de la resta, la independència. Algunes fonts expliquen que els democristians sovint no assisteixen a les reunions de la Taula, a diferència dels ecosocialistes. Tot i això, alguns integrants de l’òrgan veuen “positiu” que ICV hi sigui perquè no es despengi del procés i per mantenir la unitat pel que fa a la defensa del dret a decidir.

Sigui com sigui, els partits i entitats s’han conjurat per continuar reunint-se de manera discreta i allunyada del focus mediàtic per blindar un bloc sobiranista que sembla més esquerdat després del 9-N. Tot i estar pendent de les converses entre Mas i Junqueras, un representant apunta que la Taula “no és inútil, va fent feina”. “Interessa mantenir-la per veure com evolucionen els fets”, afegeix un altre, que defensa que “s’ha de convertir en operativa”.

De fet, fins ara no disposava d’esborrany de full de ruta inicial ni de pla de treball, però una font explica que en les últimes reunions s’ha dotat d’una metodologia de treball per explorar els primers acords.

stats