Política 04/04/2017

L'Audiència Nacional investiga la família d'Al-Assad per blanqueig de capitals

L'imperi immobiliari de l'oncle del president sirià a Marbella és de 691 milions

Manuel Altozano
2 min
Un dels vehicles d'alta gamma incautat, davant de l'edifici escorcollat per formar part de la trama de blanqueig.

MadridEl setge judicial obert a França contra Rifaat al-Assad, oncle del president sirià Baixar al-Assad i germà del seu predecessor, Hafiz al-Assad, s’ha estès a Espanya. El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha obert aquest dimarts una operació per blanqueig de capitals i organització criminal i ha ordenat registrar 15 immobles a Marbella i Puerto Banús, així com el bloqueig de 92 comptes bancaris a nom de persones i societats vinculades a la seva família. L’oncle d’Al-Assad té un patrimoni immobiliari de 503 propietats valorades en 691 milions d’euros a la Costa del Sol, segons els investigadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La justícia francesa ja va imputar l’any passat Rifaat els delictes d'encobriment, desviament de fons públics, blanqueig i treball dissimulat en banda organitzada. La investigació va permetre xifrar el patrimoni de l’oncle del president en aquest país en uns 90 milions d’euros. La justícia francesa considera que la seva fortuna prové dels 300 milions de dòlars que li hauria lliurat el seu germà, l’expresident Hafiz al-Assad, ja mort, en expulsar-lo de Síria als anys 80 -on va arribar a ser vicepresident- per por que l'enderroqués mitjançant un cop d’estat.

Rifaat va arribar a França amb aquest capital el 1984 i, segons la justícia francesa, va començar a adquirir immobles. Els investigadors consideren que aquests diners procedeixen de malversacions de fons públics perquè es van dedicar a fer créixer la seva fortuna personal tot i que van sortir de les arques de l’estat sirià. A part de França, també es van trobar ramificacions del seu patrimoni en paradisos fiscals com Curaçao, Liechtenstein i Luxemburg, així com en diferents municipis de la Costa del Sol.

Pista malaguenya

La pista malaguenya d’Al-Assad va portar França a demanar ajuda a Espanya, i el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va obrir la seva pròpia investigació, gràcies a la qual la Guàrdia Civil ha localitzat 503 propietats entre habitatges d'estiueig, un hotel de luxe, apartaments, garatges... Només una de les finques, anomenada La Máquina, ocupa 33 milions de metres quadrats, un terç del municipi de Benahavís, i té un valor de 60 milions d'euros.

En total, l’imperi espanyol de Rifaat arriba als 691 milions d’euros i ha estat embargat pel jutge en la seva totalitat. A més de l’oncle del president sirià, De la Mata investiga 2 de les seves esposes, 6 dels seus fills, alguna de les seves joves i un ciutadà espanyol que apareix com a administrador de les seves empreses. Tots actuarien com a testaferros del principal encausat.

stats