Política 03/04/2017

L'Audiència Nacional descarta que Joan Coma cometés un delicte d'incitació a la sedició

El jutge arxiva la causa contra el regidor cupaire i ara deixa a mans del jutjat d'instrucció de Vic el cas, que haurà de decidir si la votació de la moció en suport al 9-N va constituir delictes de desobediència i prevaricació

Acn
2 min
El regidor de la CUP de Vic, Joan Coma

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno descarta que el regidor de la CUP de Vic Joan Coma cometés un delicte de proposició a la sedició quan va cridar a la desobediència en el marc d'un plenari municipal que debatia una moció de suport a la declaració del 9-N. Coma va pronunciar la frase "per fer la truita caldrà trencar els ous". En la seva interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, el magistrat entén que Coma mostra una "tenaç voluntat de desobediència a la legislació estatal" però "no consta" que proposés als ciutadans que participessin "en un alçament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis o el compliment de les resolucions judicials", en referència al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això decideix inhibir-se en el jutjat d'instrucció de Vic per si la votació de la moció en suport a la resolució del 9-N poguessin constituir delictes de desobediència i prevaricació. Així, l'Audiència Nacional absol Coma del delicte de sedició del qual se l'acusava quan va defensar la moció al ple del desembre de fa dos anys, i ara deixa a mans del jutjat de Vic perquè investigui si la votació en relació a la moció en suport al 9-N constitueix algun tipus de delicte.

En la seva interlocutòria, amb data del 28 de març, el magistrat entén que de la declaració de Joan Coma davant el jutge de l'Audiència es desprèn una "tenaç voluntat de desobediència a la legislació estatal amb la finalitat de crear un Estat català independent a través d'un procediment no previst en la legislació vigent".

Joan Coma ha expressat des de Londres, on es troba convidat per l'ANC, que la resolució demostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola". El 24 d'octubre del 2016 Coma estava citat a declarar davant el jutge per aquests fets i, en no comparèixer, els Mossos el van detenir el 27 de desembre per portar-lo a declarar a l'Audiència Nacional.

Durant la seva declaració, tant el magistrat com el fiscal li van preguntar pel significat de l'expressió "per fer la truita s'han de trencar els ous" que el regidor va dir durant el ple del 9 de desembre del 2015. El fiscal Vicente González Mota va preguntar diverses vegades a Coma si quan es va referir a l'expressió "trencar els ous" implicava fer una crida a "l'ús de la violència" i de "la força" perquè "no es trenquen sols".

stats