Política 12/12/2012

L'exalcalde socialista de la Corunya compara la immersió lingüística amb la persecució dels jueus

En un programa de la Televisió de Galícia, Francisco Vázquez assegura que no veu "cap diferència entre un jueu amb l'estrella groga perseguit pels nazis i un nen castigat per parlar castellà al pati de l'escola"

Ara
2 min
Francisco Vázquez, al programa 'Foro aberto' de Televisió de Galícia

BarcelonaL'exalcalde de la Corunya del PSOE i exambaixador espanyol al Vaticà, Francisco Vázquez, ha equiparat la immersió lingüística amb la persecució dels jueus que feien els nazis en una tertúlia de Televisió de Galícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La intervenció de Vázquez s'ha produït aquest dimecres, al programa 'Foro Aberto' de TVG. Quan li han preguntat per la llei Wert i el possible increment de l'independentisme que poden provocar aquestes actituds de Madrid, ha dit: "Jo defenso el que diu la Constitució, que és molt clara i diu que tots els espanyols tenen el dret i el deure de saber el castellà, i que a les comunitats autònomes on hi hagi una llengua pròpia tindran el dret a fer-ho [saber la llengua pròpia]".

Però de seguida ha anat més enllà. "A Catalunya s'estan vulnerant els drets de la persona, els drets dels ciutadans amb la immersió lingüística. Diré una cosa: no veig cap diferència entre un jueu amb l'estrella de groga perseguit pels nazis i un nen castigat per parlar castellà al pati de l'escola", ha deixat anar Vázquez a la part final de l'entrevista, al minut 23' 15".

El periodista Anxo Lugilde, que participava en el programa, ha intentat replicar a aquesta afirmació, que, al marge de les comparacions, es basa en la suposició sense fonament segons la qual a Catalunya es castiga els nens que parlen castellà. Lugilde ha apuntat que "els jueus perseguits pels nazis acabaven en un crematori". Però Vázquez no l'ha volgut escoltar. "No hi ha cap diferència, per la situació de denúncia i d'aïllament. És inconcebible que això passi en una societat democràtica", ha insistit.

stats