CANVI DE CICLE
Política 10/09/2015

Líders de l'esquerra europea donen suport al dret a la independència dels catalans

Dirigents internacionals afirmen en un acte de la plataforma Esquerres per la independència que "Catalunya no està sola, té molts amics arreu d'Europa"

Adrià Huertas
2 min
Final de l'acte dels dirigents d'esquerres europeus / ESQUERRES PER LA INDEPENDÈNCIA

BarcelonaLa plataforma Esquerres per la independència ha celebrat aquest dijous a la plaça del Rei de Barcelona un acte de suport al procés sobiranista per part de dirigents de l'esquerra europea. En ell, han intervingut el portaveu de Sortu (País Basc) Pernando Barrena, l’eurodiputada de l’Aliança Lliure Europea pel Partit Verd suec Bodil Valero, la membre del Scottish Nacional Party Natalie McGarry, el número 2 del Sinn Féin i diputat al Parlament Britànic per Irlanda del Nord Paul Maskey, el diputat de l’Aliança Roja-Verda al Parlament danès Nikolaj Villumsen i l’eurodiputada del Bloc Nacionalista Gallec Ana Miranda. L'acte ha estat presentat per l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat i el candidat de Junts pel Sí i líder de Catalunya Socialisme Llibertat, Toni Comín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Pernando Barrena ha fet una crida al vot independentista i ha definit les visites dels líders espanyols com "turistes que vénen a donar lliçons". A més, ha recordat a l'expresident del govern espanyol Felipe González dient que "als catalans només els ha enviat una carta, mentre que als bascos els hi va enviar els GAL". El portaveu de Sortu ha fet una crida al vot independentista perquè "sense independència no pot haver-hi canvi social ni a Catalunya ni al País Basc".

Al seu torn, Natalie McGarry ha assegurat, des de l'experiència amb el Partit Nacional Escocès, que "el dret a decidir és un dret fonamental que s'hauria de donar a Catalunya" i que "el món s'ha de solidaritzar amb qui vol decidir el seu futur de forma democràtica". La portaveu del SNP ha assenyalat que "l’optimisme ha tornat a Escòcia, les enquestes donen majoria a les forces independentistes i el desig de sobirania no desapareixerà". També ha remarcat que "la independència no és una qüestió identitària sinó que és donar poder de decisió sobre les nostres vides".

Així mateix, Paul Maskey ha recordat que "la democràcia va ser la clau en les converses de pau irlandeses i el govern espanyol no l’hauria de témer". A més, ha assegurat que "l’avenç cap a la independència és imparable".

En aquesta línia, Nikolaj Villumsen ha recalcat que el parlament danès "va ser el primer en abordar el procés sobiranista català i promulgar el diàleg pacífic entre el govern català i l'espanyol", afegint tot seguit que "són molts els danesos que donen suport al dret a decidir del poble català". Per acabar, ha avisat que "Catalunya no està sola, té molts amics arreu d'Europa".

Finalment, Ana Miranda, que ha definit al president de l'estat espanyol, Mariano Rajoy, com "el mal gallec", ha defensat a la població gallega que també se sent catalana. A més, ha aclarit que a Catalunya "no vindran els tancs, sinó gent de totes les nacions que defensaran el poble català".

La plataforma Esquerres per la Independència integra partits com ERC, la CUP, Procés Constituent, NECat, el PSM de Mallorca, Entesa d'Eivissa o sectors sobiranistes d'ICV i d'EUiA, sindicats com la Intersindical-CSC o el SEPC i associacions com Socialisme Catalunya Llibertat, el Casal Argentí de Barcelona i les sectorials de treballadors i veïns de l'ANC.

stats