La detenció de Puigdemont

Llarena avisa Sàsser que també hi ha una euroordre contra Comín i Ponsatí

El jutge del Suprem ha conegut pels mitjans que els exconsellers han entrat a Sardenya sense ser detinguts

2 min
Comín, a Sàsser

MadridToni Comín i Clara Ponsatí han entrat a Sardenya sense problemes, a diferència del que li va passar a Carles Puigdemont, que va ser detingut fa dues setmanes. Es troben en la mateixa situació processal i això ha fet sonar les alarmes al jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que ha advertit aquest dilluns el tribunal d'apel·lació de Sàsser que la mateixa euroordre que pesa sobre l'expresident de la Generalitat afecta els exconsellers exiliats. Precisament, el dia que Puigdemont torna a comparèixer davant la jutge que fa uns dies el va deixar en llibertat sense mesures cautelars.

Llarena ha dictat una providència aquest dilluns al matí constatant que a través dels mitjans de comunicació ha conegut que Comín i Ponsatí han accedit a Sardenya en llibertat. Llarena admet que no té "confirmació oficial" de la ubicació dels dos exconsellers, però es comunica amb la justícia italiana a efectes de l'article 9.2 de la decisió marc sobre les ordres europees de detenció, que indica que "quan es conegui el parador de la persona buscada, l'autoritat judicial emissora podrà comunicar directament a l'autoritat judicial d'execució l'ordre de detenció europea".

Llarena recorda que tot el que va escriure sobre l'euroordre de Puigdemont divendres és vàlid per a Comín i Ponsatí. És a dir, que la presentació d'una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no ha implicat la paralització de les euroordres arreu del continent, com sí que apuntaven l'Advocacia de l'Estat i el TGUE en la seva resolució per aixecar cautelarment la immunitat dels eurodiputats. Des de la seva arribada a Sardenya, però, el contacte de Comín i Ponsatí amb la policia italiana s'ha limitat a la identificació, tal com ha avançat El Món i ha confirmat l'ARA. L'exconseller de Salut va arribar diumenge i els cossos de seguretat el van identificar a l'aeroport, mentre que l'extitular d'Ensenyament ha rebut la visita de la policia a l'hotel aquesta matinada.

Des de Sàsser els dos implicats han assegurat aquest matí que Itàlia va comunicar a Espanya que els concedia una flag: una mena de senyal a Sirene (el sistema de comunicació entre els estats de Schengen) en què informava que no se'ls detindria. Tècnicament, suposa una transformació de l'euroordre de detenció en localització del domicili i parador dels afectats. “És la prova més clara que el govern italià pensa que la seva policia ha estat víctima d’un parany l’estat espanyol”, ha afirmat Comín, informa Núria Orriols.

stats