Política 13/02/2015

Mas diu que la relació entre Catalunya i l'Aran està basada en el ''reconeixement'' i el ''respecte''

El president de la Generalitat i el Síndic d'Aran han signat el document de confirmació de la Llei d'Aran i la seva versió aranesa

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el Síndic d'Aran, Carles Barrera, signant la versió aranesa de la Llei d'Aran i el document de confirmació de la Llei / ACN

Vielha e MijaranEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el Síndic d'Aran, Carles Barrera, en un acte solemne a Nostra Senyora de Mijaran, han signat el document de confirmació de la Llei d'Aran i la versió aranesa d'aquesta llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu català ha equiparat la solemnitat i simbologia de l'acte al de la signatura del decret de convocatòria de la consulta del 9-N. Mas ha afirmat que la història entre Catalunya i l'Aran està basada en el ''reconeixement'' i el ''respecte''.

Mas també ha assegurat que amb l'aplicació d'aquesta Llei el poble aranès ''guanya autonomia'' i ha assenyalat que si l'estat espanyol reconegués els drets que el poble català reconeix a l'Aran, la relació de convivència seria més fàcil.

Després de sis anys, el Parlament va aprovar el passat 21 de gener la Llei l'Aran, que substitueix la de 1990. Ho va fer amb un ampli suport, amb l'única abstenció de Ciutadans i el vot favorable de la resta de grups. El document de confirmació de la llei s'ha signat per part del president de la Generalitat i el Síndic d'Aran, aquest divendres a Vielha. A l'acte de la signatura hi ha assistit tots els consellers, antics i recents, del Conselh Generau d'Aran.

Al públic que ha assistit a l'acte se li ha fet entrega de la nova Llei d'Aran en la versió catalana i aranesa. La versió aranesa de la llei l'han signat, també aquest divendres, el president i el Síndic.

Si va ser històric el dia de l'aprovació de la llei al Parlament, també ho ha estat avui l'acte de confirmació per als 10.000 habitants de la Vall, que veuen reconeguda la realitat nacional occitana. El text protegeix la identitat i la cultura araneses i incrementa les competències del Conselh Generau d'Aran per gestionar els interessos del territori. També admet el dret dels aranesos a decidir el seu futur.

El model de finançament i l'elecció dels membres del Conselh han estat els punts de més fricció. El Síndic d'Aran, Carles Barrera, ha dit que la llei fa possible que els acords es puguin fer de govern a govern. Barrera ha afirmat que "és un dia feliç per al poble aranès''. Barrera ha destacat que es dóna compliment a les "legítimes" aspiracions dels aranesos. El síndic ha subratllat que la llei reconeix la identitat pròpia de l'Aran dins de Catalunya i li atorga el dret a decidir el seu futur. "Dret que l'Estat no reconeix al poble català.

El president de la Generalitat ha afirmat que sí l'estat espanyol reconegués a Catalunya el dret a decidir el seu futur, el poble català se sentiria ''més respectat'', més ''ben acollit'' i la relació de convivència seria ''més fàcil''.

Tots els assistents a l'acte solemne s'han emportat la llei d'Aran en format llibre i el president de la Generalitat i el síndic d'Aran n'han hagut de signar més d'un a petició de la gent.

stats