Política 29/05/2019

El Senat també suspèn Raül Romeva amb l'únic vot en contra del PNB

Esquerra té cinc dies per intentar reformular el grup parlamentari, que perd sense el pres electe

Germán Aranda
2 min
Raül Romeva, després de prometre la Constitució "com a pres polític i per imperatiu legal"

MadridTal com va succeir al Congrés, la Mesa del Senat ha suspès aquest dimecres el senador d'ERC Raül Romeva, seguint l'informe dels lletrats que recomanava aquesta mesura pel pres polític electe per la cambra. Sis dels sets membres de la mesa (tots del PP i del PSOE) han votat a favor de la suspensió, que només ha comptat amb la votació en contra d'Imanol Jáuregui, únic membre del PNB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha confirmat aquest dimecres al migdia, minuts després de la primera trobada de la Mesa, la portaveu de la cambra, la socialista Cristina Narbona, que ha explicat que "hi ha un efecte immediat en ser una suspensió amb caràcter retroatciu". Esquerra, ha explicat, haurà de reconfigurar el seu grup parlamentari al Senat en els propers cinc dies, doncs sense Romeva té un menys dels necessaris per tenir-ne, després d'haver cedit quatre senadors a JxCat.

El senador del PP, Rafael Hernando, membre i secretari de la Mesa, ha defensat que la decisió "demostra que l'imperi de la llei està per sobre de tohom".

El secretari del PNB a la mesa del Senat Imanol Jáuregui ha expressat en canvi que la falta d’un suplicatori del Suprem per efectuar la suspensió constitueix “un atac directe a l’autonomia i la independència de la cambra i per tant un atac a la Constitució”. El seu company del PNB, Jokin Bildarratz, ha defensat que els presos “haurien d’estar lliures” i que el reglament del Senat determina que per la suspensió del senador Romeva “cal un suplicatori” del Suprem.

La senadora d'Esquerra Mirella Cortés ha expressat que considera "un greu error" la suspensió i ha insistit que la suspensió ha de ser demanada per un suplicatori del Suprem. "Esquerra no ha comés cap error, ha presentat en temps i forma el seu grup, ", ha defensat respecte el termini de cinc dies per reconfigurar el seu grup. "Qualsevol que sàpiga una mica de dret sap que els drets no es suspenen amb caràcter retroactiu, per tant estem davant un greu error de la mesa", afegeix.

En l'informe jurídic dels lletrats, de deu pàgines, es conclou que a Romeva se l'apliqui la suspensió en compliment de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que preveu la suspensió del càrrec públic per haver una acusació ferma de rebel·lió contra ell.

A les consideracions prèvies, tanmateix, l'informe assenyala que caldria un suplicatori del Suprem per fer efectiva la suspensió atenent a la normativa del Senat. La LECRIM, consideren, està per sobre d'aquesta normativa. La suspensió s'hauria de reconsiderar si el Suprem decideix deixar en llibertat els presos. Més enllà de com es configurin les majories al Senat després de la suspensió, no té la mateixa importància en termes de majories que al Congrés perquè el PSOE té majoria absoluta en aquesta cambra.

El president del Senat, Manuel Cruz, va sol·licitar fa una setmana aquest treball als lletrats, però l'òrgan que ha de decidir sobre l'assumpte no ha sigut convocat fins avui. Els quatre diputats del Congrés a la mateixa situació que el senador d'ERC van ser ja suspesos per la cambra baixa divendres passat: Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya.

stats