Política 06/02/2018

Els lletrats s'inclinen perquè no corrin els terminis però debaten si proposar vies per al desbloqueig

L'entrega de l'informe a la mesa s'ha ajornat tot i que ja estava enllestit

N.orriols
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, ahir al matí al Parlament.

BarcelonaEls serveis jurídics del Parlament ultimen l'informe que s'ha de pronunciar sobre si han començat a córrer els terminis per a unes noves eleccions des del ple d'investidura fallit. Aquest dimarts al matí estava previst que es lliurés l'informe a la mesa, però els dubtes entre els mateixos lletrats han conduït a l'ajornament de l'entrega. Segons ha avançat Efe i ha confirmat l'ARA a partir de fonts parlamentàries, els lletrats s'inclinen per interpretar -d'acord amb la llei de presidència i del Govern- que no ha començat el compte enrere cap a la convocatòria electoral però debaten si introduir vies que desbloquegin la situació i impedeixin perllongar-la 'sine die'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tractaria de mesures dirigides al president del Parlament que podrien permetre sortir del bloqueig, ja que si no no hi hauria data límit per estar sense president i Govern. Tanmateix, no és clar que aquestes possibles vies finalment s'acabin introduint.

La interpretació dels lletrats es basa en el que disposa la llei de presidència i el Govern, que en el seu article 4.6 assegura: "Si un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d’investidura cap candidat o candidata no ha estat elegit, la legislatura resta dissolta automàticament i el president o presidenta de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera immediata, que han de tenir lloc entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria".

Ara bé, hi ha qui defensa també que s'han d'introduir vies per desbloquejar la situació perquè comencin a córrer els terminis. En aquest punt se cita un informe del Consell d'Estat sobre l'Assemblea de Madrid en què no hi havia consens per presentar cap candidat i es va decidir que començarien a córrer els terminis.

El dictamen sobre la Comunitat de Madrid diu el següent: "Si no hi ha candidat a la investidura en un termini de quinze dies previst en l'article 182.1 del reglament de l'Assemblea de Madrid, el període de dos mesos estableix en l'Estatut d'Autonomia i en el citat reglament per a la dissolució de l'Assemblea i convocatòria de noves eleccions que comença a comptar-se des que quedi constatada la impossibilitat de proposar un candidat".

Ara mateix aquest escenari no es produeix perquè el president del Parlament, Roger Torrent, manté Carles Puigdemont com a únic candidat a la presidència després d'haver fet una ronda de contactes amb els grups parlamentaris.

stats