Política 10/05/2022

La llista de ministres infectats per Pegasus incrementa la sospita sobre el Marroc

A banda de Sánchez i Robles, Pegasus també va entrar en el mòbil de Marlaska i ho va intentar en el de Planas

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitant el rei del Marroc, Mohammed VI

MadridPegasus no només va infectar els telèfons mòbils del president espanyol, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, sinó que aquest dimarts el govern espanyol ha donat a conèixer les conclusions de l'anàlisi del Centre Criptològic Nacional (CERT) i ha explicat que també es va espiar el telèfon del titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i es va intentar, sense èxit, entrar al del ministre d'Agricultura, Luis Planas. Les tres infeccions es van fer entre el maig i el juny de l'any passat, en plena crisi diplomàtica amb el Marroc arran de l'acollida a l'Estat del líder del Front Polisario, Brahim Ghali. El govern espanyol no vol apuntar directament al país del rei Mohamed VI, amb qui està refent relacions, però cada vegada hi ha més evidències que l'espionatge als mòbils dels ministres podria provenir del Marroc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa sempre ha parlat d'un "atac extern" sense més concrecions i aquest dimarts, en la mateixa línia, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha evitat assenyalar el Marroc com l'autor d'aquest espionatge. Ha dit que l'executiu "només es manifestarà" quan aquests fets "siguin constatats, fefaents", i ha recordat que el govern espanyol ha posat el cas a disposició de la justícia, on s'ha obert una investigació al jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional.

És cert, però, que els tres membres de l'executiu a qui es va espiar, inclòs Pedro Sánchez, tenien una implicació evident en la crisi diplomàtica amb el Marroc de l'any passat o havien tingut algun tipus de relació amb el país, com és el cas de Planas, que va ser ambaixador al Marroc entre el 2004 i el 2010. Al mes de maig el president espanyol, al costat de Marlaska, va visitar Ceuta i Melilla després de la crisi migratòria i, a posteriori, el ministre de l'Interior va participar en diversos actes i trobades per abordar la crisi diplomàtica amb el Marroc. El 23 de juny, per exemple, es va reunir amb el secretari del departament de Seguretat Nacional dels Estats Units, Alejandro Mayorkas, per parlar d'aquesta qüestió. Del mòbil de Marlaska és del que s'ha robat més informació: entre els dos atacs que va patir el juny del 2021 es van extreure 4 megues primer, i 6,3 gigues en la segona infecció. A Pedro Sánchez li van extreure 2,6 gigues, mentre que a Robles, 9 megues.

Albares viatja al Marroc

L'executiu evita apuntar al Marroc just en el moment en què la crisi diplomàtica oberta des de fa un any està en vies de solució després que la Moncloa es posés al costat del país alauita en el conflicte del Sàhara Occidental. Per escenificar-ho, aquest dimarts el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha viatjat fins al Marroc per reunir-se amb el titular d'Exteriors marroquí, Naser Burita, per "elevar i aprofundir" la relació bilateral, ha dit el ministre després de la trobada. "Ja hem constatat una sensible disminució d'immigrants irregulars a la Península", ha destacat, després de xifrar en un 70% el descens en les entrades irregulars si es comparen les dades de gener i febrer amb les de març i abril. És la primera reunió entre els dos representants governamentals després de la represa de les relacions entre els dos països i que Sánchez i Mohamed VI es reunissin fa un mes a Rabat.

stats