Política 25/07/2017

Lluís Guinó és escollit nou vicepresident del Parlament

Substitueix Lluís Maria Corominas, que ara és president de Junts pel Sí arran del nomenament de Turull com a conseller de Presidència

Núria Orriols
2 min
Lluís Guinó, nou vicepresident del Parlament

BarcelonaEl Parlament ja té nou vicepresident primer. Aquest dimarts s'ha iniciat l'últim ple abans de les vacances d'estiu amb l'elecció del fins ara diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó com a segona autoritat de la cambra, en substitució de Lluís Maria Corominas, que ara passarà a ser president de Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest canvi és conseqüència de la remodelació al Govern que es va consumar fa deu dies, que també ha propiciat modificacions en el grup parlamentari de Junts pel Sí. Jordi Turull va ser nomenat conseller de la Presidència arran de la marxa de Neus Munté, i el seu lloc a la presidència de Junts pel Sí va ser ocupat per Corominas, després de nou anys d'ocupar un càrrec a la mesa de la cambra. Guinó ha sigut escollit amb el suport de la majoria dels vots del seu grup: 70 diputats han escrit el seu nom en una papereta. La resta dels grups parlamentaris han optat pel vot en blanc o nul, menys el diputat Germà Gordó, que s'ha votat a ell mateix.

Guinó, alcalde de Besalú, és diputat del Parlament des de l'any 2010 per part de CDC, i a partir del 2015 de Junts pel Sí. És llicenciat en dret i també en ciències polítiques i té experiència professional en l'exercici d'advocat. Va formar part de la nova direcció del Partit Demòcrata, com a nucli dur de l'actual coordinadora, Marta Pascal, però va deixar el càrrec de l'executiva pel nou règim d'incompatibilitats del partit.

Canvis al grup parlamentariEn iniciar el ple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha agraït públicament la tasca de Corominas a la mesa de la cambra, unes paraules d'agraïment que Corominas també li ha dirigit quan ha pres la paraula. El nou president de Junts pel Sí ha donat les gràcies als seus companys de la mesa i ha posat en valor la "valentia democràtica" dels encausats pel Procés. Tanmateix, també ha tingut paraules d'agraïment per als representants del PSC i Ciutadans a la mesa, amb qui hi ha hagut "un bon tracte personal" malgrat les discrepàncies polítiques.

Corominas també s'ha referit al seu relleu. De Guinó, ha remarcat el "valor" d'accedir al càrrec de vicepresident del Parlament: el mateix Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet i la presidenta del Parlament estan acusats de desobediència i prevaricació per admetre a tràmit les resolucions sobre el referèndum. Ara Guinó també estarà en el punt de mira de la fiscalia i el Tribunal Constitucional.

stats