Política 30/12/2015

Arribar "nafrats" però "curar-se i alçar-se": Forcadell i Llach criden el sobiranisme a la "calma"

La presidenta del Parlament i el diputat de Junts pel Sí es mostren optimistes a pocs dies del consell polític de la CUP

Núria Orriols
3 min
LLuís Llach, en una imatge d'arxiu / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLluis Llach i Carme Forcadell. Dues figures representatives dels anomenats "independents" de la llista de Junts pel Sí que ara ocupen la presidència del Parlament, per una banda, i un escó aconseguit per haver liderat la llista a Girona, per l'altra. A pocs dies del consell polític on la CUP ha de decidir el seu posicionament final -després de l'empat de l'assemblea de diumenge-, han fet una crida a la calma i a no desaprofitar les majories de les eleccions del 27 de setembre: 72 diputats independentistes de 125. Un resultat històric pel sobiranisme que després de tres mesos no ha donat fruits -res més que la declaració de ruptura del 9 de novembre- i que ara per ara es veu frustrat per la incapacitat de Junts pel Sí i la CUP de desencallar la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cantautor Lluís Llach ha reivindicat a través de Twitter la seva vinculació ideològica amb la CUP, recordant el paper que ha intentat dur a terme al llarg de les negociacions. "Aquells que represento i aquells amb qui discuteixo...que no estronquem el mandat democràtic més transcendent", ha expressat en el setè d'una sèrie de vuit piulades d'aquest dimecres el matí. Així, crida a no desaprofitar el mandat del 27-S.

El diputat de Junts pel Sí ha iniciat la seva sèrie de tuits proclamant la seva amistat i "admiració" per a la gent de la CUP, a més de la seva "simpatia" envers els principis socials i nacionals que representen. Una admiració que continua reivindicant avui 30 de desembre, a poc més de deu dies que s'esgoti el termini per investir un president. "M'he assegut amb els seus representants [al llarg de les negociacions] per llimar les moltes arestes ideològiques existents en un projecte que ha de ser transversal i inclusiu", assegura en una de les seves piulades.

Ara bé, Llach reconeix que el camí fins a l'acord -si arriba- ha estat dur i ha obert ferides a totes bandes, de forma "inevitable". "Tots hem arribat nafrats al dia que avui som", ha piulat, en referència a l'estat d'ànim de l'independentisme després de tres mesos de negociació sense resultat, de moment. I amb un termini -10 de gener- que s'esgota.

La presidenta del Parlament també ha piulat per trencar el silenci a les files de Junts pel Sí davant la decisió imminent de la CUP. "Dies de calma i paciència", ha considerat, afegint que fins ara s'"ha fet molt" però que encara "falta més" per assolir els objectius que s'han proposat. Amb la certesa que la investidura és ara només en mans de la CUP -Junts pel Sí ha deixat clar que no faria cap més oferta- els ha enviat un missatge implícit: "Hi hem de ser tots sense parar de sumar". Una clara al·lusió al vet que fins ara els cupaires han mantingut a Artur Mas però també la determinació que l'esquerra anticapitalista és necessària per mantenir i ampliar la majoria social a favor de la independència.

Amb tot, tan Forcadell com Llach acaben cridant a l'optimisme. "Ens en sortirem", conclou Forcadell en la seva piulada. El cantautor és més èpic: "Ara és l'hora. Curem-nos i alcem-nos".

stats