Família Pujol

Lluís Prenafeta: "Posaria la mà al foc pel president Pujol. Pel fill gran només un dit"

L'ex secretari general de la Presidència assegura que va advertir a l'expresident que el Júnior "no anava bé"

3 min
L'exsecretari general de Presidència Lluís Prenafeta durant l'entrevista a 'El Suplement'

BarcelonaSi algú exemplifica el poder a l'ombra durant la primera etapa del pujolisme és Lluís Prenafeta, executor de tot allò que ideava Jordi Pujol des de la Generalitat: secretari general de la Presidència, impulsor de TV3 i Catalunya Ràdio, però també dirigent de CDC esquitxat per la corrupció. Aquest dissabte ha tornat a parlar en una entrevista a El suplement de Catràdio amb Roger Escapa, en què no s'ha mossegat la llengua a l'hora de parlar sobre el seu pas per la política, la família Pujol i també el Procés. ¿Què pensa sobre l'expresident i l'acusació que l'envolta? Prenafeta afirma que "posaria les dues mans al foc pel president Pujol" i es mostra convençut que "no s'ha embutxacat ni un euro". Ara bé, no diu el mateix del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola: "Pel fill gran només posaria un dit". De fet, l'ex secretari general de la Presidència -va ocupar el càrrec entre el 1980 i el 1990- explica que va avisar el llavors president que el júnior "no anava bé". "El vaig advertir amb la boca petita perquè em venien a dir a mi que [el fill gran] estava intentant fer no sé què [...]. Jo l'hi deia al president, però un dia em va dir no n'hi parlés més, d'en Jordi".

En tot cas, Prenafeta nega que mentre ell era a la Generalitat "es cobrés cap comissió ni en blanc, ni en vermell ni en negre", com també rebutja ser un "corrupte", malgrat haver estat condemnat a gairebé dos anys de presó per tràfic d'influències i blanqueig de capitals després de pactar amb al Fiscalia en el cas Pretòria. "Jo volia firmar l'acord i em van dir que digués això. Així va la justícia", assegura. ¿I per què el seu nom ha aparegut en diverses causes judicials? "Perquè he fet feina, he fet la feina que em corresponia", afirma.

Per a Prenafeta, l'expresident Jordi Pujol es va "equivocar" quan va confessar l'existència de la deixa de l'avi Florenci el 25 de juliol del 2014: "Ha hagut d'estar amagat a les cortines de casa seva per culpa d'aquesta confessió", lamenta, a més de ressaltar que aquests diners no eren per a ell, sinó per a la seva dona i els seus fills. En aquest sentit, considera que, del cas Pujol, a l'Audiència Nacional no en sortirà res: "Estan dilatant a veure si Jordi Pujol es mor d'una vegada i així no s'hi hauran de pronunciar".

Així, després de tot, explica que encara avui manté una relació "excel·lent" i "constant" amb l'expresident i se'n declara un ferm admirador: el cita com a ídol al costat de Winston Churchill i Josep Pla. "M'ha ensenyat a estimar Catalunya", assegura, tot i que no tornaria a la política: diu que està "arruïnat", viu de la pensió i que per això encara treballa amb 84 anys.

Votant de Junts

Al llarg de l'entrevista a El suplement, Lluís Prenafeta es mostra crític amb els polítics actuals i assegura que els lideratges del Procés no van saber a què s'enfrontaven: "No saben què és Espanya". A diferència, creu, de Jordi Pujol, "l'únic que tocava de peus a terra": "Un dia el president em va dir: escolta, amb això d'Espanya no els hi posem els dits a la boca que mosseguen".

Segons el seu parer, ni l'expresident Artur Mas -a qui atribueix l'error del pas al costat, d'haver fet el salt a l'independentisme i de tancar CDC- ni l'expresident Carles Puigdemont ho tenien clar. En aquest sentit, relata un episodi just després del referèndum de l'1 d'Octubre en què va anar a veure Mas per demanar-li explicacions: "Si un tocacampanes com jo sabia que això de l'1 d'Octubre no aniria perquè Espanya sempre reacciona de la mateixa manera, vosaltres que en coneixíeu tots els ressorts, ¿què coi esperàveu?"

Ara bé, malgrat aquestes crítiques, Lluís Prenafeta es defineix com un sobiranista: és un "independentista eclèctic", que segons ell significa que es basa en la "realitat" i en tenir clar que Espanya s'ha de "confrontar": "Soc independentista només si la independència és possible". En aquest sentit, ¿què li sembla el president Pere Aragonès? "Aplicat, però fluix", afirma contundent. I confessa que mai ha deixat de votar Junts per Catalunya.

stats